MINISTAR BOŽINOVIĆ:

'Da Milanović nije rekao da misija NSATU znači uključivanje u rat, ta bi odluka prošla kroz Sabor'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o utrosku sredstava za potrebe nacionalnih manjina
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Na 18. Saboru stranke Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati, birano novo vodstvo
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o strancima
26.10.2024.
u 14:15
Za NATO sam je uključivanje u rat 'crvena linija', ne dolazi u obzir, i stvarno ne razumijem zašto se, pa čak i ako je kampanja, koriste takve neistine jer, ponavljam, one nisu u interesu nacionalne sigurnosti RH, objasnio je Božinović
Pogledaj originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da bi odluka o misiji NSATU prošla kroz Hrvatski sabor da predsjednik Zoran Milanović nije iznio tezu da ta misija znači uključivanje u rat, od čega je htio "napraviti priču".

"Da predsjednik Republike nije iznio tezu da ta misija znači uključivanje u rat, ta odluka bi prošla kroz Sabor, i siguran sam da nitko od zastupnika ne bi dovodio u pitanje da dva časnika odlaze u Wiesbaden. Međutim, on je htio od toga napraviti priču, ne bih nagađao o motivima, i imamo situaciju kakvu imamo", rekao je Božinović komentirajući to što je u petak u Hrvatskom saboru odgođeno glasovanje o misiji NSATU, najavu dolaska pomoćnika glavnog tajnika NATO-a te oporbu koja se na to i dalje buni. Kazao je i da javnost, a pogotovo zastupnici u Hrvatskom saboru "ne bi trebali donositi odluke na temelju neistina".

"Zbog toga smo sve ovo vrijeme pokušavali i pokušavamo da se istina o toj misiji probije i dođe do hrvatskih zastupnika. To je bio pokušaj i s dolaskom na Odbor za obranu generala Kundida (Tihomir) kojemu je to zabranjeno, a sada dolazi zamjenik glavnog tajnika NATO-a - ne kako bi se uključio u političke rasprave u Hrvatskoj nego kako bi s pozicije drugog čovjeka NATO saveza objasnio i odgovorio na sva eventualna pitanja koja hrvatski zastupnici mogu imati. Jer, NATO nema što kriti", kaže Božinović.

"Njemu pretpostavljam nije bio problem doći zato što je i sam NATO suočen sa hibridnim djelovanjem, raznim dezinformacijama kojima je cilj unijeti razdor u unutarnju politiku zemalja članica, kako NATO-a tako i EU", naveo je Božinović. Izrazio je nadu da će zastupnici koji imaju bilo kakve dvojbe iskoristiti tu mogućnost, razgovarati s predstavnikom NATO saveza, organizacije koje je Hrvatska vrlo kredibilan član te dodao da je ta pozicija Hrvatske od krucijalne važnosti u ovim nemirnim vremenima.  

POVEZANI ČLANCI:

"Za NATO sam je uključivanje u rat 'crvena linija', ne dolazi u obzir, i stvarno ne razumijem zašto se, pa čak i ako je kampanja, koriste takve neistine jer, ponavljam, one nisu u interesu nacionalne sigurnosti RH", naglasio je Božinović.

Ustvrdio je da to ne šalje dobro poruku ni prema saveznicima u NATO-u ni prema saveznicima u EU, kao ni poruka od jučer da neki zastupnici ne žele razgovarati s drugim čovjekom NATO-a te istaknuo da hrvatska Vlada čvrsto stoji na proeuropskoj i proatlanskoj orijentaciji jer je to u ekonomskom i sigurnosnom interesu RH. Božinović je izjavu novinarima dao nakon Općeg sabora HNS gdje je izabrano novo stranačko predsjedništvo te je izrazio nadu u dobru suradnju HDZ-a s tim i ostalim koalicijskim partnerima zahvaljujući i pokazateljima prema kojima se Hrvatska nikad brže nije razvijala nego u mandatu ove Vlade.

>> VIDEO Plenković: Roditelji dječaka nisu dužnosnici, članovi Vlade, niti u HDZ-u. To su sve laži

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GO
goran2hr
17:20 26.10.2024.

Znači, da predsjednik Milanović nije razotkrio tu "misiju", HDZovci bi to uspjeli "ispod radara" progurati u Saboru. Jadni, baš mi ih je žao. Nije mi jasno zašto im (HDZovcima) je to toliko bitno? Guraju tu zapravo štetu pod svaku cijenu, sa entuzijazmom koji nije viđen od vremena kada su u Saboru gurali IK. Baš i da hrvatski vojnici ne završe u Ukrajini - bolje za nas.