MILANOVIĆ OPORBI:

'Da sam na njihovu mjestu, odrekao bih se državljanstva'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada sjednica,zoran milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada sjednica,zoran milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada sjednica,zoran milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada sjednica,zoran milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada sjednica,zoran milanović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
vlada sjednica,zoran milanović (1)
05.09.2013.
u 08:44
S ovim nema veze nikakva strana sila, nikakav vanjski faktor, rekao je Milanović
Pogledaj originalni članak

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade komentirao je postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

– To je Hrvatska i tamo se poštuju hrvatski zakoni – rekao je Milanović.

– Onome tko ne voli Hrvatsku i tko se nikad nije pomirio s tim da je Vukovar u Hrvatskoj, vidjeti ploču i natpis na kojem na ćirilici piše Republika Hrvatska noćna je mora – dodao je.

Poručio je da ovo rade u najboljoj vjeri i ni pod čijim pritiskom.

– S ovim nema veze nikakva strana sila, nikakav vanjskih faktor, čak se prvi put i Europska komisija, doduše na pomalo neobičan način, ogradila – rekao je Milanović.

>> Branitelji Vladi uručili zahtjev za skidanjem dvojezičnih ploča

Komentirao je i "lex Perković" i napao oporbu koja kritizira taj zakon jer, prema njegovu mišljenju, smatraju da u Hrvatskoj ne postoji atmosfera dobrog pravosuđa.

– Da sam na njihovu mjestu, ja bih se odrekao hrvatskog državljanstva – poručio je Milanović.

– To je takav manjak samopouzdanja da ga ja ne mogu shvatiti – dodao je.

Odbijeno 3065 predmeta

Obrazlažući Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar financija Slavko Linić podsjetio je na dosad provedene postupke predstečajne nagodbe, kazavši da je tijekom kolovoza ove godine zaprimljeno 4932 zahtjeva za predstečajnu nagodbu, a potraživanja koja se pokušavaju riješiti kroz predstečajne nagodbe iznose 47,8 milijardi kuna.

- Od ukupno 4932 zahtjeva dosad je riješeno 3837 predmeta - rekao je Linić, izrazivši žaljenje što je preko 3065 predmeta odbijeno, dok je pozitivno riješeno 787 predmeta.

– Pred nama je zahtjev da omogućimo i četvrti prijedlog nagodbe i nagodbenog plana – rekao je Linić, dodajući kako bi ove izmjene trebale pomoći da se "očisti" situacija koju su zatekli.

Zakonu je dodan i članak u kojemu se propisuje da dužnik mora navesti sve pokrenute postupke pred sudovima i javno pravnim tijelima. Rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja skraćuje se s 30 na 15 dana.

Lažni invalidi

Među točkama današnje sjednice jest prijedlog uredbe o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojim će se Vlada pokušati uhvatiti u koštac s lažnim invalidima. Ova uredba omogućuje da se kod sumnjivih slučajeva odmah zaustavi isplata, dok je prije takve slučajeve trebalo prijavljivati DORH-u.

Ministar Mirando Mrsić rekao je kako je velik broj invalidskih mirovina, oko 25 posto, među ostalim, rezultat privatizacije kada je velik broj radnika odlazio u mirovinu.

– Svi oni koji sada imaju invalidske mirovine na osnovi nevjerodostojne dokumentacije ići će na provjeru – rekao je Mrsić.

– Svi oni koji su htjeli mutiti vodu neće to više moći – zaključio je Mrsić.

>> Ministar Mrsić krenuo je u rat protiv lažnih invalida u mirovini

Trajne naknade za olimpijce

Usvojen je i prijedlog uredbe o kvaliteti tekućih naftnih goriva kojom se propisuju granične vrijednosti sastavnica tekućih goriva, kao i prijedlog uredbe o dodjeljivanju trajnih novčanih mjesečnih naknada osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o osnovici za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi kojom ta osnovica i dalje ostaje 500 kuna. Naime, Zakonom o socijalnoj skrbi propisano je da osnovicu utvrđuje Vlada u iznosu koji ne može biti manji od 22,5% mjesečnog iznosa relativne linije siromaštva za samačko kućanstvo. Osnovica bi prema posljednjim podacima o liniji siromaštva trebala biti 454,50 kuna, no kako bi se izbjeglo dovođenje korisnika socijalnih pomoći u još nepovoljniji socijalni položaj, Ministarstvo socijalne skrbi predložilo je da osnovica ostane 500 kuna, kao što je utvrđena 2008. godine.

Prijevremeni izbori

Ministrica Milanka Opačić rekla je kako je zabilježen slučaj da osoba tri godine radi i istodobno prima naknadu, kao i slučaj da je obitelj primala naknadu za osobu koja je preminula.

– Izostao je jedan sustav kontrole koji je izostao i u drugim resorima – rekla je Opačić, dodajući kako se ovakve nepravilnosti više neće moći događati.

Usvojeni su i prijedlozi o raspisivanju prijevremenih izbora za Općinsko vijeće Općine Sopje i Općinsko vijeće Općine Ivanska, kao i za općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika Općine Karlobag jer je načelnik Ivan Tomljenović podnio ostavku.

Usvojen je Prijedlog odluke o imenovanju nacionalnog povjerenika Republike Hrvatske, predsjednika i članova Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu EXPO Milano. Predsjednikom odbora imenovan je Hrvoje Marušić, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako je na arhitektonskim fakultetima raspisan natječaj za studente koji žele sudjelovati na EXPO-u.

Također je usvojen prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima, koja je izmijenjena i dopunjena protokolom kojim se mijenja i dopunjuje konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima. Tu konvenciju potpisalo je 55 država, a Hrvatska nije među njima.

– Prema preporukama Europe bilo bi dobro da i Hrvatska potpiše tu konvenciju – rekao je Linić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.