reiner u saboru:

'Da su napadnuti zagovornici gej prava, svi bi bili na nogama'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Da su napadnuti zagovornici gej prava, svi bi bili na nogama'
22.05.2013.
u 09:51
Na samom početku saborske sjednice HDZ-ov Željko Reiner zatražio je stanku od pola sata uime kluba zbog napada na volontere građanske inicijative "U ime obitelji"
Pogledaj originalni članak

Sabor je nastavio sjednicu nakon mjesec dana, no već na samom početku HDZ-ov Željko Reiner zatražio je stanku od pola sata uime kluba zbog napada na volontere građanske inicijative "U ime obitelji" koji prikupljaju potpise za referendum o unošenju u Ustav definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

– Svjedoci smo napada na volontere, to se ne smije tolerirati. Očekivali smo da će reagirati predsjednik Vlade i pučki pravobranitelj te da na pojavu nasilja reagira i Sabor, kao najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj – rekao je Reiner i zatražio stanku od pola sata.

Predsjednik Sabora Josip Leko prvo je objavio stanku od deset minuta, zatim se ispravio pa odredio 15 minuta.

Nakon stanke za govornicu je izašao Reiner i osuo paljbu po državnim institucijama od premijera preko pučke pravobraniteljice do ministara u Vladi.

– Zaredali su napadi na volontere. Očekivali smo reakciju premijera, no on je vjerojatno bio zauzet kampanjom, pa objašnjavanjem poraza, pa nordijskim i bizantskim stilom, a ovi napadi sigurno nisu nordijski stil – rekao je Reiner.

Dodao je i kako su očekivali reakciju pučke pravobraniteljice, ali do reakcije nije došlo, "što nam je dalo za pravo sjetiti se kako je izabrana". Zamjerio je i što se nije čula reakcija ministara koji su hodali u povorci Povorke ponosa te što nisu reagirali ni dežurni komentatori, osim rijetkih.

– Da su napadnuti zagovornici gej prava, svi bi bili na nogama. Ne želimo vjerovati da se ne tolerira nasilje nad jednima, a tolerira prema drugima – rekao je Reiner i dodao kako ne želi vjerovati da se u Hrvatskoj počeo tolerirati zakon linča.

Podsjetio je i da su tijekom kampanje u Samoboru napadnuti HDZ-ovci koji su lijepili plakate, na koje je pucano, te je apelirao da institucije iskažu netoleranciju prema nasilju nad volonterima koji su usred bijela dana bili pretučeni ili zapaljeni.

Zaključio je kako HDZ podržava inicijativu "U ime obitelji" te naglasio kako bi Sabor trebao reagirati jer je sloboda govora i mišljenja jedna od osnovnih i temeljnih postavki demokracije.

Predsjednik Sabora Leko poručio je kako su sve stranke i institucije protiv nasilja i netolerancije te da je takvo ponašanje nedopustivo i da u tome nema razlike među strankama.

>> Predsjednik Sabora Đakovčanima čestitao Dan grada Vukovara

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.