Poker uoči pregovora

Da zadrži financije, Merkel daje ista prava homoseksualcima?

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Da zadrži financije, Merkel daje ista prava homoseksualcima?
26.11.2013.
u 20:15
Izjednačenje prava homoseksualaca bio je jedan od zahtjeva socijaldemokrata, za koji se smatralo da neće dobiti podršku konzervativne kršćanske unije. Odbijali su homoseksualcima dati pravo da usvoje djecu
Pogledaj originalni članak

Saga o velikoj koaliciji u Njemačkoj danas je, nakon gotovo dva mjeseca pregovaranja ušla u veliki finale. U središtu socijaldemokrata u Berlinu, u “Willy-Brandt-Haus”, demokršćanska kancelarka Angela Merkel dovela je, točno u podne, svoju najjaču delegaciju da napokon usuglase i zadnje prepreke i potpišu ugovor o velikoj koaliciji CDU/CSU-SPD. Angela Merkel i šef socijaldemokrata Sigmar Gabriel bili su na čelu tima od 15 eksperata koji su peglali sporazum između dvije najveće njemačke političke opcije.

Njemački mediji špekulirali su da bi koalicijski poker mogao potrajati do zore i da bi danas već mogao biti potpisan dogovor o velikoj koaliciji.

Zadnji dan pregovora

Za kraj je ostavljen šlag - najspornije teme i najveće prepreke za dogovor: zakonsko određivanje najniže satnice - SPD traži da to bude 8,5 eura, reforma mirovinskog sustava, uvođenje dvojnog državljanstva, naplata cestarine, izjednačavanje prava homoseksualcima.

Prva od prepreke je svladana - u ranom popodnevu procurila je vijest da su se demokršćani i socijaldemokrati dogovorili o uvođenju naplata autocesta. Što je točno dogovoreno nije poznato, ali je nekidan šef njemačkog autokluba ADAC-a najavio da će svi u Njemačkoj morati platiti oko 100 eura godišnje za korištenje Autobahna. Kasno sinoć činilo se da je zapelo na preprekama najniža plaća i mirovinska reforma te dvojno državljanstvo. Ako to usuglase dvije najjače političke stranke u Njemačkoj dovršit će i raspodjelu ministarstava. Najatraktivnije ministarstvo, financija, po dobro upućenima, ipak bi trebao zadržati dosadašnji ministar, demokršćanin i najpouzdaniji kancelarkin igrač Wolfgang Schäuble, iako se špekuliralo da SPD neće potpisati koalicijski ugovor bez najatraktivnijeg resora.

Čini se da je Merkel shvatila da bi gubljenjem financija znatno otupila i njezina politička moć. Šef SPD-a postat će vicekancelar i mogao bi dobiti drugo najatraktivnije ministarstvo - rada ili gospodarstva i energetike. Veoma značajno ministarstvo vanjskih poslova pripast će također socijaldemokratima. Gotovo je sigurno je da će ga preuzeti Frank-Walter Steinmeier, koji je tu dužnost obnašao i u prvoj velikoj koaliciji pod ravnanjem Angele Merkel od 2005. do 2009. godine. Od ukupno 15 ministarstava po šest će dobiti SPD i CDU dok će tri resora pripasti sestrinskoj stranci CDU-a, CSU-u. A pred samo zaključenje ovoga izdanja odjeknula je i “najveća bomba” s pregovora o velikoj koaliciji. Reuters je objavio da je Angela Merkel ipak prihvatila zahtjev socijaldemokrata da homoseksualci dobiju ista prava kao heteroseksualci.

Vlada do Božića

Navodno je konzervativna kršćanska unija prihvatila i to da se homoseksualnim parovima dozvoli usvajanje djece. CDU i CSU demantirali su Reuters i dogovor da će homo parovima dati ista prava. “O tome još žestoko diskutiramo”, poručili su.

Sve je izglednije da je svladana većina prepreka da se potpiše ugovor o velikoj koaliciji u Njemačkoj, jer nitko ne želi ponavlja je izbora, jer ankete govore da bi obje opcije dobile potpuno isti broj glasova kao i 22. rujna. Ako se danas i potpiše sporazum o velikoj koaliciji to neće biti kraj. Svih 475.000 članova SPD-a bit će pozvano između 6. i 12. prosinca da se izjasne o velikoj koaliciji. Konačan rezultat znat će se 14. prosinca, a koalicijska vlada trebala bi biti formirana do Božića.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GE
generaly
21:18 26.11.2013.

Sada se najbolje vidi kako nešto preko noći postaje vrijednost." Ljubav za sve", a zapravo obična niska trgovina. Problem je "samo" u tome što će SPD ovime dobiti više birača, a CDU će ih izgubiti. Merkel bi i to trebala uzeti u račun, ako već ne moralne principe.

ST
stomugromova
08:53 27.11.2013.

To su sve direktive Bildberga i bankstera,koji stvarno uptavljaju sa EU preko marionetskih političara,a takvi su uglavnom svi osim par iznimaka,koje se pokušavaju izvaditi iz kandži tih kriminalaca,kao što je npr.mađarski predsjednik Orban .Možda se to najbolje vidi u slučaju Francuske,čiji su korumpirani političari proznali istospolne veze kao bračne sa pravom na usvajanje djecem,iako je to kontra volje francuskog naroda.Za vrijeme posljednjeg francuskog predsjednika svih Francuza Chiraca,koji je odbio francusko uključivanje u agresiji na Irak,nešto tako se ne bi moglo dogoditi. Današnja francuska vlada i predsjednik su potpuno pod kontrolom cionističkog lobija,a ministri u najvažnijim resorima su cionisti.

Avatar neodgovorni
neodgovorni
21:15 26.11.2013.

to ti to placamo za sve placat cemo i za pedere sto postoje