čuvalice

Dadilje će u svojem stanu moći čuvati i školsku djecu

Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
Dadilje će u svojem stanu moći čuvati i školsku djecu
28.09.2012.
u 23:17
Očekujemo da lokalna samouprava sufinancira dadilje kao i privatne vrtiće, kaže Vesna Rašić, predsjednica Udruge
Pogledaj originalni članak

Prva generacija beba koju je čuvala, danas je već krenula na fakultet. Usmene preporuke o divnoj gospođi kolale su brzo pa je gospođa Nada tijekom godina morala odbiti tolike roditelje, zdvojne jer im dijete nije primljeno u jaslice. Nju su htjeli i s njezinom brigom bili su prezadovoljni, premda je, zapravo, radila na crno. Odskora to više neće morati, jer krenulo se s dugo očekivanom legalizacijom dadilja.

Najviše šestero

Nacrt prijedloga Zakona o dadiljama ovih je dana upućen u javnu raspravu. Njime se predviđa da stručno osposobljene dadilje čuvaju djecu u svom stambenom ili poslovnom prostoru, ili u stanu roditelja djeteta. Nema li dadilja u tom prostoru vlastite djece, moći će čuvati najviše šestero djece, a mogućnost pomoćne dadilje ili odgojiteljice povećava broj djece do 10. Zanimljivo je da su obuhvaćena djeca do 14 godina, što podrazumijeva i brigu o školskoj djeci u vremenu dok su roditelji zaposleni.

Novčane kazne

– Očekujemo da jedinice lokalne samouprave prepoznaju potrebe svojih sugrađana i uđu u sufinanciranje dadilja, u omjeru kojim se sufinanciraju privatni vrtići – kaže Vesna Rašić, predsjednica Hrvatske udruge dadilja, ističući kako je ovo prvi veliki korak prema organiziranom obiteljskom čuvanju.

Zakonski prijedlog predviđa i kazne do 15 tisuća kuna za one koji će raditi na crno.

>> Curica iz vrtića sama došla kući, tete nisu ni primijetile da je nema

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.