ŠKOLSTVO

Danas ipak štrajk u srednjim školama

20.05.2002.
u 00:00
* Strugar protiv Puljevićeva sindikata podnosi tužbu sudu
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Učinili smo sve da štrajka ne bude, ali Sindikat traži ono o čemu mi ne možemo pregovarati. Puljević očito ne želi mirno riješiti pitanje granskoga kolektivnog ugovora i njemu štrajk odgovara. Mi ga ne možemo i nećemo zabraniti, ali ćemo utvrđivati zakonitost štrajka, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar prosvjete i sporta Vladimir Strugar. Objasnio je da se unatoč dan prije dogovorenom, predsjednik Nezavisnog sindikata Andrija Puljević nije očitovao o najnovijem prijedlogu teksta granskoga kolektivnog ugovora, kao i o načinima rješavanja pitanja tjedne norme, isplate naknade za prijevoz i nekih drugih problema.

Umjesto službenog očitovanja, jučer do 11 sati, koje je dan prije Puljević obećao, nekoliko minuta prije konferencije za novinare poslao je nepotpisane primjedbe na prijedloge.

Zahtjevi profesora teško ostvarivi sada

- Primjedbe je mogao poslati bilo tko. To je neozbiljno i neodgovorno - kazao je Strugar.

Istaknuo je da, nakon što je pokrenuo postupak mirenja, Nezavisni sindikat uz svog predstavnika u Mirovnom vijeću nije imenovao i trećeg predstavnika, zbog čega zapravo mirenje nije ni počelo, a sve što se događalo nakon toga, pa i odluka o štrajku, nezakonito je. Zbog toga će, tvrdi Strugar, podnijeti tužbu na Županijskom sudu u Zagrebu kako bi zaštitili učenike, profesore i roditelje.

Ministar Strugar naglašava da su zahtjevi profesora opravdani i da je sam potpisao zahtjev za veće plaće, potpisivanje granskog kolektivnog ugovora i poštovanje odredaba temeljnog kolektivnog ugovora. No, oni se ne mogu ostvariti odmah, nego tek od 1. siječnja iduće godine. Naime, u ovogodišnjem državnom proračunu ti novi izdaci nisu uračunati.

- Ja nemam mandat pregovarati o odredbama temeljnog kolektivnog ugovora, koji je u pregovorima s Vladom potpisao i sam Puljević, niti mogu mijenjati državni proračun. To može samo Sabor - objašnjava Strugar ističući da je njegovo ministarstvo i dalje otvoreno za dogovor. - Predsjednik Sindikata Puljević ne samo da kuca na otvorena vrata nego ta vrata doslovce razbija - zaključuje Strugar.

Bez neopravdanih sati za ostanak kući

On poziva učenike da danas dođu u školu, iako priznaje da oni koji ostanu kući neće dobiti neopravdane sate. Ne treba, kaže, kažnjavati djecu koja nisu ništa kriva. Poziva profesore da svoj posao i danas obavljaju i da školsku godinu uredno privedu kraju.

Ministar upozorava da među sindikatima ne postoji suglasnost o štrajku te da Puljević nema pravo pozivati učenike da ne dolaze u školu, niti profesore koji nisu članovi njegova Sindikata da stupe u štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Andrija Puljević javnosti poručjuje - u ponedjeljak u 8 sati počinje štrajk u svim srednjim školama i učeničkim domovima u kojima radi njihovo članstvo. Objašnjava da nisu mogli prihvatiti ponudu Ministarstva jer ne udovoljava njihovim zahtjevima. - Prije svega, ne odgovara nam rok primjene granskog kolektivnog ugovora od 1. siječnja iduće godine. Mi tražimo da na snagu stupi danom potpisivanja, a sporne su i neke prijelazne odredbe - kaže Puljević.

Na primjedbu kako se dan prije, dakle u subotu, činilo da će se dogovor postići, a štrajk, vjerojatno, kako je i sam najavio, prekinuti u utorak, odgovara: - To se činilo onima koji vjeruju da ja manipuliram članstvom i Sindikatom. Ali odluke ne donosi Andrija Puljević, nego Središnji odbor Sindikata.

Na najavu ministra Strugara da će podnijeti tužbu i utvrđivati zakonitost organiziranja štrajka, Puljević uzvraća:

- Poštujem svaki ministrov napor da obrani poslodavca. Mi smo na to spremni. Ako Ministarstvo, odnosno Vlada, pristane potpisati kvalitetan granski kolektivni ugovor, štrajk ćemo prekinuti.

Kontradiktorne poruke koje su posljednjih dana stizale iz Ministarstva prosvjete i Nezavisnog sindikata zbunjivale su roditelje koji su jučer, već izbezumljeni, i od nas u redakciji pokušavali dobiti odgovor trebaju li djecu danas poslati u školu ili ne.

I. Kustura

Pogledajte na vecernji.hr