obrazovanje

Danas smo uz bok s FER-om i ostalim fakultetima

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Danas smo uz bok s FER-om i ostalim fakultetima
17.12.2010.
u 08:00
U petak u 11 sati slavi se 48. godina Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu
Pogledaj originalni članak

Danas nema predavanja, vijest je koja najviše raduje studente Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Povod je dan fakulteta, koji je započeo 1962. kao Viša ekonomska škola, krajem 60-ih dobio prvi informatički kolegij na Balkanu, a 1974. postao FOI. Svečanost počinje u 11 sati.

Nakon prve faze Bolonjskog procesa, FOI kao i ostali ide u restrukturiranje.

– Promijenili su se uvjeti financiranja. Država je preuzela obvezu financiranja preddiplomaca, ali ne osigurava dovoljno novca. Tako da sami moramo zaraditi još 10-ak milijuna kuna na tržištu. Stoga je naš osnovni plan dodatno pojačati te projekte – kaže prodekan dr. sc. Vjeran Strahonja.

To su komercijalni projekti, koje provode kao dio međunarodnih timova. Vladinim agencijama u Bosni i Hercegovini uvode sustave e-učenja, na Kosovu e-učenje uvode u obrazovni sustav. U Hrvatskoj razvijaju elektroničko poslovanje i e-račune, a vladinim agencijama u Srbiji uvode e-vladu...

– Sve to rade naši nastavnici, istraživači i neki poslijediplomci. Osim što je to izvor prihoda, kojim nadoknađujemo manjke od školarina, dobivamo i transfer znanja iz prakse u nastavu. Profesori stoga ne predaju teoriju iz knjiga, već nešto što su dan prije osobno radili. Tu se rađaju i mnoge nove ideje. Time povećavamo i zapošljivost naših studenata, jer industrija prepoznaje kvalitetu kadrova, koji poznaju praksu. Na vrijeme smo se izdignuli iz lokalnih okvira i danas smo uz bok FER-u i sličnim fakultetima – kaže Strahonja.

Kako bi one koje više zanima menadžerstvo usmjerio, a ostale usredotočio na osnovne tehničke discipline informatike, fakultet je nedavno ustrojio studij ekonomike poduzetništva.

– Zadržat ćemo upisne kvote na trenutnoj razini. To je oko 250 studenata informacijskih i poslovnih studenata, u središnjici na Korzu, te 170-ak studenata ekonomike u bivšoj Muzičkoj školi. Svima koji to žele pokušat ćemo omogućiti da nastave na dvogodišnjem diplomskom studiju, a ostaje mjesta i za neke s drugih fakulteta – dodaje.

Na FOI-u danas studira oko 2500 studenata iz cijele Hrvatske.

– Sveučilište i ministarstvo moraju riješiti problem studentskog standarda u Varaždinu. Treba nam pravi studentski restoran i paviljon s 200 ležajeva, da bi ostali studentski grad. Inače studenti neće dolaziti, drugdje se puno ulaže – kaže prodekan Velimir Strahonja.

U FOI-u, dodaje, nema uvjete za restoran, već ga treba napraviti u studentskom domu kako studenti ne bi ostali bez prehrane kad krene obnova Raja i Parka.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GU
gujdek
22:47 17.12.2010.

@razoćarani, pretpostavljam da si ti razočaran jer nisi upao na fer ili foi pa sad tu sereš bez da imaš pojma o tematici :) ugodan vikend

OB
-obrisani-
20:32 17.12.2010.

hahahahahahaah koji vic godine , FOI je u biti samo jedan u nizu fakulteta zaduženih u tiskanju diploma , kako bi mladi ljudi osrednjih mogućnosti mogli doći do diplome i time podigli postotak VSS-a u društvu , to što takav \"stručnjak\" ima znanje iz informatike na razini srednjoškolca iz Kine ili Japana je najmanje bitno. Izuzetaka uvijek ima ali uspoređivati FOI sa FER-om je komedija.

TH
than
23:02 17.12.2010.

Pa FOI je sprdacina, ali i FER je postao od uvodjenja bolonjskog procesa. Imamo mi jos sprdacina fakulteta od bolonje - medicina, veterina... Dovoljno je vidjeti kolika je prolaznost sada, a kolika je bila prije. Ali kao da je bitno u drzavi u kojoj se kupuju diplome. Cemu uciti 5 godina, kada mozes raditi 2 godine i za te pare kupiti diplomu. Sanse da te otkriju su ravne otkricu nove planete pogodne za zivot.