politički analitičar

Daniel Serwer: Srbija neće dobiti ulaznicu za EU ni za desetljeće

Foto: Reuters/Pixsell
Daniel Serwer: Srbija neće dobiti ulaznicu za EU ni za desetljeće
25.01.2013.
u 22:24
Ne vjerujem da je platforma korak naprijed - ona ponavlja zahtjev Srbije za suverenitetom nad cijelim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije, kaže
Pogledaj originalni članak

Američki politički analitičar i ekspert za Balkan, Daniel Serwer u intervjuu beogradskim Večernjim novostima predočio je Srbiji što slijedi u normalizaciji odnosa s Kosovom i dobijanju datuma za početak pregovora za ulazak u EU.

- Pod normalizacijom odnosa s Prištinom trenutno se podrazumijeva dogovor oko sjevera Kosova. To će biti dovoljno za dobijanje datuma, ali Srbija će morati ići i dalje - uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom i razmijeniti veleposlanike - rekao je Serwer i dodaje kako će zemlje EU koje su priznale neovisnost Kosova, ustrajati na uspostavljanju diplomatskih odnosa Beograda i Prištine.

- Bit će mnogo uvjeta u narednim mjesecima i godinama. Kosovo će biti problem u mnogim od 35 poglavlja pregovora, osim ako se ne postigne cjelovito rješenje na početku procesa. Morat ćete ispuniti mnoge druge kriterije za članstvo, uskladiti zakone s europskim. Ne postoji jedna, već više \"ulaznica\" za EU. Za to će vam biti potrebna najmanje desetljeće - drži Serwer. Smatra kako je problem Srbije njena slabost prema Rusiji i Pokretu nesvrstanih i što ne odustaje od uvjerenja kako traženje suvereniteta nad cijelim Kosovom nema nikakve veze s budućnošću u EU pa savjetuje da \"ako imate dojam da vam ovaj proces nanosi samo \'bol\', možda ste u pogrešnom procesu\". Podjela Kosova, prema Serweru nema realno uporište i neće imati potporu od EU ni USA, a za srpsku platformu i rezoluciju drži kako je \"neprihvatljiva za svijet\".

- Ne vjerujem da je platforma korak naprijed - ona ponavlja zahtjev Srbije za suverenitetom nad cijelim Kosovom, predlažući posebnu upravu Albanaca, koji bi postali građani drugog reda unutar Srbije. Oni to neće prihvatiti, a nitko u Europi ili USA neće od njih to zahtjevati. Ali, hajde da vidimo šta će se događati u razgovorima Dačića i Tačija. To je važnije od onoga što piše u platformi - zaključio je Serwer.

>> Američki balkanolog: Mogući su sukobi na Kosovu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
23:38 25.01.2013.

Srbima je ova poruka jasna ali eto prave se mutavi !! Sjetiti ce se kada budu zapeli kod Vojvodine da su trebali brzo rjesiti Kosovo i uci u EU ali neka oni imaju vremena, dok kod njih stigne demokracija nije jasan pojam demos- ... kratos...... u Srbiji !

AB
A.B.
22:36 25.01.2013.

ma sta ce nama bre europska unija? pa mi bre imamo gruziju, tadzikistan, rusiju, ukrajinu i tako te zemlje! istok jaca bre..... ;-)

BM
Boris Markovic
22:38 25.01.2013.

Ne znam zasto Vecernjak prenosi staru vest? Ovo je komentar Danijela Servera odmah posle prvih glasina o platformi i to o nekoj ranoj verziji.