Vaš Glas

Danijel Šota: Hitna pomoć ne smije bez policije na mjesto nesreće

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Danijel Šota: Hitna pomoć ne smije bez policije na mjesto nesreće
06.11.2014.
u 12:00
Često dođemo prije policije, a možemo stradati ako mjesto nesreće nije osigurano
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskog sindikata hitne pomoći Danijel Šota (50) kaže da se već godinama bore za Zakon o hitnoj službi koji bi uredio odnose u tom području, što bi olakšalo posao djelatnicima i poboljšalo uslugu korisnicima.

– Na nedavnom kongresu usvojili smo zaključak da valja što prije donijeti zakon jer zbog mnogih nedorečenosti naša služba nije dovoljno zaštićena pa se događaju zavrzlame poput one s plaćanjem cestarine koja je, srećom, riješena. Predlagali smo i promjene u školovanju medicinskih sestara i tehničara kako bi učenici nakon dvije godine imali jednu godinu specijalizacije za rad u hitnoj službi i mogli bi samostalno dati dijagnozu i terapiju u lakšim slučajevima. Tako bismo dobili efikasnije ekipe koje bi brže dolazile na mjesto događaja – kaže Šota podsjećajući da u svim gradovima postoji i tim 2 koji je bez liječnika, a tehničari koji dođu po pacijenta po zakonu ne smiju ništa raditi osim prevesti ga do bolnice. Drži da su neki dijelovi uređeni pravilnikom, ali on nije dovoljan. Ističe i da nije uspostavljena dovoljna koordinacija s policijom.

– Na mjesto nesreće često dolazimo prije policije, a nikada ne znamo što nas tamo čeka. Od unesrećenih koji su u šoku pa su nervozni do psihičkih bolesnika koji mogu svakako reagirati i napasti tehničare i liječnike. Policija nam kaže da će reagirati kada nas netko napadne, ali tada je kasno. Ako dođemo prije policije, možemo i mi stradati ako mjesto nesreće nije osigurano pa neko vozilo može na nas naletjeti dok izvlačimo unesrećene – kaže Šota dodajući da je u nekim županijama spojen sanitetski prijevoz i hitna služba, a negdje nije pa su to dvije odvojene službe iako su srodne djelatnosti. Šota drži da je što prije potreban Zakon čiji su prijedlog nacrta već predali mjerodavnima, ali bez pomaka.

>> Hitna, HGSS, vatrogasci... Odsad plaćaju cestarinu!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.