Stav IDS-a

Daus: Tražimo povlačenje prijedloga Zakona o pomorskom dobru jer je ugrožen prostor općeg dobra

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Emil Daus o pomorskom dobru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Emil Daus o pomorskom dobru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Emil Daus o pomorskom dobru
19.01.2023.
u 12:29
Na novinarsko pitanje kako gleda na nestanak zaplijenjene jahte ruskog oligarha koja je bila usidrena u Murteru, Daus reče kako se u Hrvatskoj, nažalost, svaki dan događa nešto što nas više niti ne iznenađuje
Pogledaj originalni članak

Uoči sutrašnjih sjednica dvaju saborskih odbora, onog za turizam te onog za pomorstvo, promet i infrastrukturu, na temu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, predsjednik zastupničkog kluba IDS-a Emil Daus danas je na konferenciji za medije u Saboru kazao kako će IDS tražiti da se taj zakonski prijedlog povuče iz procedure. 

- IDS se već godinama bori za zaštitu prostora jer je prostor, uz ljude, najvažniji resurs Hrvatske. Nažalost, prema prijedlogu Zakona o morskim lukama i pomorskom dobru toga neće biti. S terena, od stručnjaka, ljudi koji žive uz more i razumiju što je to pomorsko dobro i od HAZU-a dobili smo mišljenja da ovaj prijedlog zakona nije dobar. I zato sutra ne samo da nećemo glasati za taj prijedlog zakona već ćemo od saborskih odbora te od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zatražiti da povuku ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru iz saborske procedure, usklade ga s Ustavom i ostalim zakonskim aktima kako u njemu više ne bi bilo ne samo dvosmislenih nego višesmislenih članaka i stavaka u člancima te da ga onda opet stave u javno savjetovanje kako bi se u raspravu uključila šira zajednica. Usto, tražit ćemo da se odobri i više vremena kako bi se moglo očitovati na određene zakonske članke i kada se nakon toga sve usuglasi da tek onda zakon dođe u saborsku proceduru - kazao je Daus dodavši da aktualnom prijedlogu zakona, od već navedene višesmsilenosti, zamjera i moguće ugrožavanje općeg dobra.

- Strahujemo da će se ugroziti opće dobro. U Zakonu ima tumačenja po kojima bi se prostor plaža ispred hotela i kampova kroz koju godinu mogao početi koristiti na način koji sigurno nije opće dobro. Zašto bi obitelji koje su godinama odlazile na neka mjesta sad imale problema biti na plažama na koje su godinama dolazile. To što piše kako tamo neće biti ograda ne znači da tamo ipak neće biti neki zaštitari koji ljudima neće dozvoliti da tamo dolaze i borave. Previše je u zakonu dvosmislenih tumačenja i smatram da je ugrožen prostor općeg dobra. A preteća svega toga jest to što mi niti ne znamo gdje je pojas općeg dobra, on nikada nije izmjeren, nikad nije stavljen u katastar, u zemljišne knjige. dakle, donosi se zakon o nečemu a da točno ne znamo do kuda je granica pomorskog dobra - naglasio je čelnik IDS-a. 

Na novinarsko pitanje kako gleda na nestanak zaplijenjene jahte ruskog oligarha koja je bila usidrena u Murteru, Daus reče kako se u Hrvatskoj, nažalost, svaki dan događa nešto što nas više niti ne iznenađuje.

- Očito se dogodio neki propust i od mjerodavnih institucija očekujem da se u što kraćem roku očituju o tom slučaju pa da možemo reći nešto konkretnije - uzvratio je Daus kojeg su novinari potom upitali čudi li ga što ministar obrane Mario Banožić već mjesecima ne predlaže novog šefa VSOA-e iako se u medijima ponovno govori u istragama u toj instituciji. 

- To je isto jedna od tema koju čim prije treba staviti na stol. Nažalost, svi smo svjedoci nedovoljne komunikacije predsjednika države, ministra obrane i premijera oko pitanja od iznimne važnosti, kako iz vanjske politike tako i nacionalne sigurnosti i obrane Hrvatske. Da, čudi me što nema ministrovog prijedloga, no s obzirom na sve ono što se događa i što se događalo proteklih mjeseci još bi me više čudilo da on odmah dođe s nekim prijedlogom - reče Daus.   

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.