Demjanjuku odgođeno suđenje jer mu je pozlilo zbog upale

Foto: AFP
Demjanjuku odgođeno suđenje jer mu je pozlilo zbog upale
02.12.2009.
u 15:21
Suđenje nadzorniku nacističkoga logora u Münchenu odgođeno za 21. prosinca, kada će svjedočiti pripadnici njemačkog Središnjeg ureda za istraživanje nacističkih zločina.
Pogledaj originalni članak

Suđenje 89-godišnjem nacističkom logorskom nadzorniku Johnu Demjanjuku na Zemaljskom sudu u Münchenu privremeno je prekinuto, objavljeno je elektroničkom poštom iz sudskog ureda za javnost. Razlog je što je optuženome pozlilo od upale pa su ga zatvorski liječnici proglasili nesposobnim da prati suđenje. Sudsko saslušanje nastavit će se 21. prosinca, kada će svjedočiti pripadnici njemačkog Središnjeg ureda za istraživanje nacističkih zločina.

Suđenje Demjanjuku posljednji je tzv. veliki sudski proces za nacističke zločine. Tereti ga se da je 1943. godine kao čuvar u koncentracijskom logoru Sobibor, na teritoriju okupirane Poljske, sudjelovao u usmrćivanju 27.900 Židova. Suđenje se prati s osobitom pozornošću jer je nakon godina natezanja između Njemačke i SAD-a, čije je državljanstvo imao, u ožujku donesena odluka o izručenju, a u svibnju je izručen.

Prva dva dana suđenj optuženi je pratio iz invalidskih kolica ili s nosila. Liječnici su trajanje suđenja ograničili na 90 minuta na dan. Brani se šutnjom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MM
Mladen Miletić
16:26 02.12.2009.

Ironija u svemu je da Njemci sude Rusu za rtne zločine koje je počinio pod Njemačkom komandom... Tako je to kada \"Zakon pametnih \" pozna zakon zapada a ne pravdu pravičnost-= realitet.... I vic bude veči židovi ga puste na slobodu da bi ga Njemci sudili .. Kada se rdi o njihovim sucima koji su radili za Hitlera onda su se oni samo držali ondašnjega zakona i što je jednom presuđeno pravomočno kao pravedno nemože se poslje donesti presuda suprotna...

OB
-obrisani-
15:49 02.12.2009.

Šta će sada jadni sretni sizif i ekipa!

VU
Vukovar91
15:55 02.12.2009.

AKO NISTE ZNALI.. Vrhovni sud Izraela oslobodio je Demjanjuka(1993), krivice jer se nista nije moglo dokazati. Oslobadjajuca presuda bila je jednoglasna i jos je dobio od Izraela 380 000. US $ odstetu. Sporna osobna iskaznica/Ausweis s njegovom fotografijom naknadno je priljepljena..to su specijalisti Mosada dokazali..a sto sad zele, ne znam?