NEBRIGA

Deset godina 1208 kostura u Zavodu za patologiju čeka pokop

06.02.2002.
u 00:00
* Riječ je o kostima 1163 žrtve iskopanim iz 23 jame u Maceljskoj šumi 1992. te o posmrtnim ostacima 45 žrtava iz Bjelovara
Pogledaj originalni članak

Deseta je godina kako u Zavodu za patologiju zagrebačkoga Medicinskog fakulteta u crnim vrećama za smeće te u pokojem limenom sanduku, prašinom prekrivene, leže kosti 1163 osobe koje su partizani pogubili krajem svibnja i početkom lipnja 1945. na području Maceljske šume kod Krapine! Te su kosti iskopane 1992. godine iz 23 jame s tog područja, a uz njih isto toliko vremena leže i posmrtni ostaci 45 osoba iskopani u Bjelovaru. Ukupno je, dakle, riječ o 1208 kostura!

Ti posmrtni ostaci najprije su trebali biti pokopani na zagrebačkom Mirogoju, na mjestu na kojem je do 1947. bilo domobransko groblje, koje je tada komunistička vlast preorala. Zatim se predlagalo da se kosturi pokopaju u Jasenovcu, u sklopu ideje pokojnog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o pomirbi Hrvata, koja je uključivala i pomirbu kostiju. No, kad se i od te ideje odustalo, do danas nije nađeno dostojno mjesto za ukop tih kostiju. One su do 1995. godine ležale u podrumu Zavoda, a zatim su premještene na tavan, gdje su i danas.

Kako bi u vezi s time uzburkao javnost, u Zavod je uspio ući dugogodišnji zagrebački istraživač poslijeratnih zločina Vinko Šunde. On je prošli mjesec fotografirao te posmrtne ostatke i ustupio nam fotografije za objavljivanje.

- Čak su i ljudi iz Zavoda lagali kad su novinarima govorili da se kosti čuvaju. Zanijekali su da je najveći dio kostiju u crnim vrećama za smeće. Tvrdili su, naime, da su kosti pohranjene u limenim sanducima. A na svoje sam oči vidio da su samo 22 limena sanduka popunjena s po tri kostura, a svi ostali sanduci prazni su poslagani na jednoj hrpi - kazao nam je V. Šunde i dodao: - Ima još živućih izvršitelja toga strašnog zločina koji nikada nisu pozvani pred lice pravde. Govori se da ratni zločini ne zastarijevaju, ali to očito vrijedi samo za zločine koje nisu počinili komunisti.

Zvonimir Despot

Pogledajte na vecernji.hr