NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Deset godina zatvora za nemotivirano ubojstvo

13.10.2001.
u 00:00
* Optuženi se branio da je "pištolj uvijek nosio sa sobom kad je u Dubravi, jer je to tamo dio folkora"
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Željko Dujmović (45), otpužen za ubojstvo Branka Ćibarića (42) u bistrou "Ragusa" u Ljubijskoj 10 u rujnu prošle godine, jučer je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora. Mora platiti i 30.000 kuna sudskih i troškova vještačenja. Ubojstvo se dogodilo, kako smo pisali, nakon puno popijenog pića, a Dujmović i Ćibarić, koji su bili u društvu za istim stolom, prethodno su se porječkali. Ćibarić je, naime, opsovao Dujmovićevu suprugu. Dujmović je pucao u njega iz "berette", a u svojoj je obrani objasnio da "pištolj uvijek nosi sa sobom kad je u Dubravi, jer je to tamo dio folkora".

- Ćibarićevo vrijeđanje nije bilo teško. Ćibarić vas trenutak prije ubojstva ni s čim nije izazvao. Povjerovali smo vam da ste osjetili kako vam je netko ispod stola dotaknuo cipelu. Vi ste ustali od stola, a Ćibarić za vama. Međutim, on je na vas krenuo tek kad ste vi izvadili pištolj, a ne obratno kako vi tvrdite. Normalno je da je krenuo prema vama jer nije imao kud. Činjenica je da je ubojstvo bilo totalno nemotivirano i neočekivano - obrazložio je predsjednik Sudskog vijeća Marin Mrčela.

Mrčela je dodao da telegram sućuti, koji je Dujmović poslao Ćibarićevoj obitelji, ukazuje na njegovu proračunatost kako bi mu se to kasnije uzelo kao olakotno, a ne na to da je doista suosjećao s pokojnikovom obitelji.

- Sud duboko vjeruje da se to ne bi dogodilo da nije bilo alkohola - kazao je Mrčela te dodao da se i ovom presudom ukazuje da je kažnjavanje počinitelja kaznenih djela pravedno, a počinjenje - pogibeljno. (A. Ka.)

Pogledajte na vecernji.hr