NESTABILNO VRIJEME

DHMZ izdao upozorenja: Danas grmljavinsko nevrijeme, a onda stiže toplinski val

Foto: Bruno Fantulin/Grgo Jelavic//PIXSELL
DHMZ izdao upozorenja: Danas grmljavinsko nevrijeme, a onda stiže toplinski val
11.07.2021.
u 10:50
Zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, DHMZ je za danas izdao žuto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku, a izdana su upozorenja i na toplinske valove sljedeći tjedan, najviše u utorak i srijedu.
Pogledaj originalni članak

Nakon malo manje toplog i uglavnom suhog zraka, danas stiže zrak bogatiji vlagom, poglavito u kopnena područja, gdje će stoga biti nestabilno. Od ponedjeljka ponovno porast temperature, a na Jadranu idući vikend ponovno vrućine.



U Slavoniji i Baranji treba danas računati na mjestimičnu kišu, a lokalno i na izraženije pljuskove s grmljavinom, pa i nevrijeme. Najviša dnevna temperatura bit će od 27 do 31 stupanj. Prijepodne malo kiše ponegdje moguće i u središnjim krajevima, a popodne i ondje pljuskovi s grmljavinom, moguće lokalno izraženiji. Dnevna temperaturu zraka slična kao u Slavoniji - od 27 do 29 stupnjeva, javlja HRT.

U gorju promjenljiva naoblaka i mjestimična kiša i grmljavina, a neverina može biti i na dijelu inače uglavnom sunčanog i vrućeg sjevernog Jadrana, posebno oko Rijeke. Na moru pritom slaba i umjerena bura ujutro te ponovno navečer, a sredinom dana ponegdje sjeverozapadni i zapadni vjetar, kojega će biti i u Dalmaciji, također s burom ujutro i prema kraju dana.

Prevladavat će pritom sunčano, iako u unutrašnjosti nakon sredine dana može biti pokojeg pljuska s grmljavinom. I dalje vruće, premda malo manje nego jučer. Najviša temperatura od 30 do 32 na krajnjem jugu Hrvatske. 

Zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, DHMZ je za danas izdao žuto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku.

Foto: DHMZ

Vrijeme idući tjedan

DHMZ je izdao žuta upozorenja i na toplinske valove sljedeći tjedan, najviše u utorak i srijedu.

Foto: DHMZ

Prema prognozi HRT-a, u ponedjeljak ujutro mjestimice magla, zatim danju ponegdje umjerena naoblaka, opet uz porast temperature. U pretežno sunčani utorak još toplije, potkraj dana na zapadu može biti mjestimičnih pljuskova na koje tijekom srijede treba računati i u većini ostalih krajeva.

Kiša i neverini potkraj utorka i u srijedu izgledni su i na sjevernom Jadranu, gdje će stoga sredinom tjedna biti malo manje toplo. Drugdje na moru i idućih dana pretežno sunčano. Nakon bure i jugozapadnjaka od utorka će zapuhati jugo. Na Jadranu će se, posebno prema jugu, i u nastavku vikenda zadržati vruće, prema osjetu ugode i vrlo vruće.

Na kopnu pak, nakon predaha od vrućine tijekom subote, i u nedjelju podjednako toplo. Ali nestabilno, uz povećanu vjerojatnost za pljuskove. Već početkom novog tjedna povratak vrućine koja će vladati do srijede. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
12:36 11.07.2021.

Dobro dok je toplinski da nije novi od korone :D

MO
montello
13:32 11.07.2021.

40 svaki dan valjda e puknuti ove vrucine

BI
billynik
12:16 11.07.2021.

Koliko ima tih toplinskih valova?