PROMO

Digitalna tranzicija i oblikovanje zelene budućnosti planeta uz pomoć modernih tehnologija

Foto: Promo
DestinE - prvi digitalni blizanac Zemlje
Foto: Promo
DestinE - prvi digitalni blizanac Zemlje
Foto: Promo
DestinE - prvi digitalni blizanac Zemlje
01.10.2021.
u 08:46
DestinE – prvi Zemljin digitalni blizanac za učinkovitija, održivija i zelenija rješenja u borbi protiv klimatskih promjena
Pogledaj originalni članak

Europskim zelenim planom EU nastoji postići klimatsku neutralnost kontinenta do 2050., a važnost djelovanja u tom smjeru još je jednom ovog tjedna naglasila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svojem obraćanju o stanju u Uniji: „UN je nedavno objavio izvješće Međunarodnog panela o klimatskim promjenama. Izvješće ne ostavlja nikakve sumnje, klimatske promjene potiče čovjek. No, budući da su one posljedica ljudske ruke, možemo učiniti nešto po tom pitanju. Kako je nedavno rečeno: Zagrijavanje je u tijeku. Mi smo razlog. Sigurni smo. To je loše. Ali to možemo popraviti. A promjene se već događaju.“ Na tom putu promjene veliku ulogu odigrat će program Digitalne Europe, s planiranim ukupnim proračunom od 7,5 milijardi eura, koji ima za cilj u dolazećim godinama ubrzati gospodarski oporavak te oblikovati digitalnu transformaciju europskog društva.

Zelena digitalna Europa – DestinE kao odgovor

Kako učiniti Europu zelenijom i više digitalnom dva su glavna izazova ove generacije, a inicijativa Europske komisije pod nazivom Destination Earth, odnosno DestinE, jedan je od iznimnih primjera napretka na oba strateška polja. Kako bi se podržala zelena tranzicija europskog društva, svrha je programa DestinE stvoriti Zemljina digitalnog blizanca koji će omogućiti interaktivno istraživanje različitih prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti te služiti kao model za predviđanje trendova u budućnosti.

Iako model za predviđanje budućnosti zvuči pomalo bizarno, za razvoj ove tehnologije bit će potrebno ujediniti sva područja znanosti o Zemlji i podatke prikupljene tijekom dugog niza godina. Mijene oceana, biološka raznolikost, ekstremne prirodne katastrofe i druge važne varijable stoga će biti modeli za sebe, a ujedinjeni oblikovat će sveobuhvatan model digitalnog blizanca Zemljina složenog sustava u cjelini.

Cilj je programa DestinE praćenjem i promatranjem Zemljina sustava u digitalnom obliku simulirati utjecaj ljudskih aktivnosti te predvidjeti ekološke katastrofe i društveno-ekonomske krize koje iz njih proizlaze. Koristeći se umjetnom inteligencijom i velikim količinama prikupljenih podataka, DestinE će također pomoći u provjeri planiranih strategija utjecaja na klimatske promjene i boljem upravljanju prirodnim nepogodama te omogućiti nova znanja za iskorištavanje prirodnih izvora energije i bolje upravljanje poljoprivredom s obzirom na ekstremne vremenske uvjete. Na taj način projektom DestinE podržat će se Digitalna strategija Europske komisije i prioriteti Europskog zelenog plana.

Stoga je velika vjerojatnost da nas u budućnosti zahvaljujući ovom modelu očekuju manje fluktuacije ekonomskog tržišta i jednostavnije osmišljavanje poboljšanih strategija za održivi i zeleni razvoj, a sve sa svrhom poboljšanja kvalitete ljudskih života.

Foto: Promo
DestinE - prvi digitalni blizanac Zemlje

Prvi digitalni modeli već do 2023. godine

Provedba cjelokupnog programa planirana je tijekom idućih deset godina, a implementacija ideje bit će omogućena ulaganjima država članica u okviru svojih planova Fonda za oporavak i otpornost te u kombinaciji s programima Digitalna Europa i Obzor Europa, za povezane istraživačke aktivnosti.

Pod vodstvom Europske komisije i u koordinaciji sa svim istaknutim akterima procesa, Europska svemirska agencija (ESA), Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) i Europska organizacija za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT) tako će već do 2023. implementirati prva dva digitalna blizanca.

Prvi model trebao bi omogućiti procjenu potencijalnog razvoja ekstremnih prirodnih katastrofa, što bi donositeljima odluka uvelike olakšalo izbor pravilnih strategija za upravljanje rizikom. Primjerice, u područjima podložnima poplavama ili sušama lokalnim vlastima bit će lakše osmišljavati planove civilne zaštite, u poljoprivredi će se planirati uporaba otpadnih voda i usjeva otpornih na ekstremne vrućine, a u energetskom i transportnom segmentu bolje će se pripremati za moguće smetnje u proizvodnji hidroenergije ili snažnije hlađenje termoelektrana.

Foto: Promo
DestinE - prvi digitalni blizanac Zemlje

Također, razvit će se i digitalni blizanac namijenjen prilagodbi klimatskim promjenama, koji će pomoći u stvaranju regionalnih i nacionalnih politika sa svrhom ublažavanja štetnih posljedica u sljedećem desetljeću. Primjerice, ovaj model DestinE omogućit će razvoj „pametne“ poljoprivrede, na način da će prikupljanjem podataka i analizom trendova pomoći u usvajanju isplativijih i održivih poljoprivrednih strategija. Tako će taj model predvidjeti sezone oborina ili suše i posljedične biljne bolesti ili najezde kukaca, zahvaljujući čemu će mjerodavna tijela moći provjeriti valjanost planiranih mjera te prikladno i pravodobno reagirati.

Osim modela koji će imitirati prirodne Zemljine mijene, razvijat će se i modeli urbanih digitalnih gradova, kako bi Zemljin digitalni model bio vjerna replika planeta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr