PRESUDA ČAČIĆU

Diplomati: Čačić ne bi smio ostati
 u Vladi, to je velik uteg 
za RH u EU

Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'29.06.2012., Kaposvar, Madjarska - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic kriv je za prometnu nesrecu u Madjarskoj u kojoj su 2010. poginule dvije osobe. Nepravomocno je osud
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'29.06.2012., Kaposvar, Madjarska - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic kriv je za prometnu nesrecu u Madjarskoj u kojoj su 2010. poginule dvije osobe. Nepravomocno je osud
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'29.06.2012., Kaposvar, Madjarska - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic kriv je za prometnu nesrecu u Madjarskoj u kojoj su 2010. poginule dvije osobe. Nepravomocno je osud
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'29.06.2012., Kaposvar, Madjarska - Na Zupanijskome sudu bit ce objavljena presuda prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Cacicu zbog izazivanja prometne nesrece u kojoj su 2010. poginule dvije
30.06.2012.
u 07:30
Pravosuđe i ljudska prava u Hrvatskoj još pod nadzorom, a pokazalo se da različiti kriteriji vrijede za različite ljude, kažu kritičari
Pogledaj originalni članak

Hoće li ostanak Radimira Čačića u Vladi biti uteg i u odnosu prema EU i kakvu sliku daje o Hrvatskoj? Jasna izjava premijera Zorana Milanovića da Čačić ostaje u Vladi nije dobro prihvaćena među diplomatskim zborom u Hrvatskoj. Diplomati između sebe – budući da ne smiju komentirati unutrašnje stvari države u kojoj su - cijelu situaciju opisuju kao vrlo nezgodnu te su većinom kritički nastrojeni prema Čačićevu nastavku mandata prvog potpredsjednika Vlade.

Prijetnja A. Merkel

U diplomatskim krugovima se jasno govori, i to već neko vrijeme, da nije moralno imati u Vladi osobu s takvom optužnicom, a sad i s presudom, doduše nepravomoćnom. No kad je riječ o nadzoru nad Hrvatskom, a posebno se pažljivo motri ispunjavanje obveza iz poglavlja 23., Pravosuđe i temeljna prava, ipak ne bi trebalo biti problema. Europska komisija neće komentirati ostanak prvog potpredsjednika, niti će se to, najvjerojatnije, spominjati u jesenskom izvješću o monitoringu. EK se bavi pravnim pitanjima, kažu, a u ovom slučaju riječ je prvenstveno o moralnom pitanju, što je – zapravo – još i gore. Milanovićevo žestoko branjenje Čačića, pogotovo posljednjih dana, naši sugovornici sažimaju opisom da je "premijer sam sebe stjerao u kut", dodajući da su oštri medijski istupi reakcije premijera koji se našao u vrlo teškoj poziciji, ali i dobrohotno napominju kako je Milanović relativno "friški" premijer te da treba vremena da nauči što jedan premijer može, a što ne može izjaviti. Jasno je, kažu, da je u teškoj poziciji, razumiju da je na kušnji i koalicija i prvi potpredsjednik Vlade i da će teško naći zamjenu za, uza sve, vrlo energičnog ministra i prvog potpredsjednika, no moralna je komponenta vrlo upitna. Sa stavovima diplomata da će Čačićev ostanak nanijeti štetu Hrvatskoj slažu se i pravni stručnjak Branko Smerdel te psihologinja i društvena kritičarka Mirjana Krizmanić.

– Proglašen je krivim, a manje je važno što je presuda uvjetna. Sad bi svi trebali izvući zaključak iz toga, i Čačić, i premijer, i narod. Čačić se treba zahvaliti na dužnosti i baviti svojim poslom, a Milanović i HNS bi također trebali snositi posljedice. Ako on ostane u Vladi, Europska unija će nam sada zatvoriti vrata, zaustavit će se ratifikacije. Neće oni nas takve primiti – kaže M. Krizmanić podsjećajući da je naša zemlja još pod nadzorom u područjima pravosuđa i ljudskih prava. Prisjeća se i izjave njemačke kancelarke Angele Merkel otprije nekoliko dana koja je rekla da do kraja godine Njemačka neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatskoj.

– Očito trebaju još vremena kroz koje će gledati što naša zemlja radi – kaže M. Krizmanić koja drži da Milanović ima osobne kriterije koji se razlikuju za svakog člana Vlade. Da je tako slaže se i Damir Kajin, čiji je IDS koalicijski partner u Vladi.

– Podržat ću premijera u odluci, nije mu lako i ne bih mu bio u koži jer na leđima ima teret koalicije, teret savjesti i interes zemlje. No meni je ostavka ministrice Mirele Holy neshvatljiva i mislim da bi prema van bolje zvučalo da su rekli da odlazi zbog stavova njezina ministarstva o termoelektrani Plomin. To se sada vidi i po odlasku njezina pomoćnika Davora Škrleca koji se nije slagao s gradnjom Plomina.

Postoje presedani

– Dobro je dizati letvicu, ali često nam je zalet kratak – poručuje Kajin.

Jedan od tvoraca hrvatskog pravnog sustava i autora Ustava, Branko Smerdel nije želio komentirati slučaj potpredsjednika Vlade. S predviđanjima o mogućim negativnim vanjskopolitičkim posljedicama ostanka Čačića u Vladi nakon osuđujuće presude, načelno se slaže.

– Samu presudu i slučaj gospodina Čačića ne želim komentirati, no ako me načelno pitate, smatram da se selektivnom primjenom bilo zakona, bilo normi političke odgovornosti ili moralnih načela teško može stvoriti dojam vladavine prava. Naime, presedani postoje, kako u slučaju bivše ministrice Holy, tako i u nekim prijašnjim slučajevima. S obzirom na to da smo mi još u procesu monitoringa Europske unije, moguće je da bi odstupanje od tih presedana nekomu moglo poslužiti kao argument za zaključak da se naš pravosudni i politički sustav ne reformira u skladu s preuzetim obvezama – kaže Smerdel. Mišljenje s njima ne dijeli politički analitičar Žarko Puhovski jer smatra da ni europske političare ne krasi javni moral. Sumnjiva mu je i kazna koju je Čačić dobio iz koje iščitava da je riječ o političkoj presudi.

– Stvar je jasna, presuda je kompromis. Čačić je proglašen krivim i osuđen, a ništa mu se neće dogoditi. Dobio je kaznu i rok kušnje koji vremenski odgovara Čačićevu mandatu. U Hrvatskoj se u takvim slučajevima dobije 10 do 12 mjeseci bezuvjetno za jednog poginulog – čudi se Puhovski. Drži da se u Čačićevoj nesretnoj situaciji nesuvislije ponaša premijer Milanović nego sam Čačić.

Milanović kao suveren

– Po onome što je premijer rekao ispada da Vlada bez Čačića ne može. Još kao student prava Milanović je trebao znati da je pravo minimum morala, a Čačić je očito kriv. U njegovu je slučaju Milanović spustio letvicu te se ponaša kao suveren bez odgovornosti koji samo stoji iza i promatra ministre koji stoje na udaru – kritizira Puhovski Milanovićev odnos prema podređenima i narodu. Iz Vlade "šaputanja" u diplomatskim krugovima nisu željeli komentirati jer "ne komentiraju neimenovane izvore".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 264

GA
gamsty
10:37 30.06.2012.

Ostavka odmah bezuvjetno, zatvoriti ga na 10 godina, a ostale koji ga štite zajedno s njim. Nema druge opcije inaće smjena vlade!!!!

GO
google385
07:34 30.06.2012.

i da nije bilo te nesrece cacic bi bio stetan za vladu i za hrvatski narod

OB
-obrisani-
12:20 30.06.2012.

Drugovi, sa prvim potpredsjednikom Žbukom ostvarujemo optimalnu sinergiju. On ima iskustva u žbukanju a mi u prodaji cigli ispred kina na Trnju. Baš zbog toga je Žbuka nezamjenjiv!