Rat se nastavlja

Diplomati poručili Gadafiju: Nema sigurnog mjesta za tebe u Libiji

Foto: AFP/PIXSELL
gadafi
Foto: AFP/Pixsell
\'US Secretary of State Hillary Clinton holds a news briefing with Australian Foreign Minister Kevin Rudd (unseen) after meeting at the State Department in Washington on September 17, 2010. AFP
Foto: AFP/Pixsell
libija (1)
29.03.2011.
u 15:39
Sudionici konferencije ujedinjeni u uvjerenju da Gadafi mora napustiti vlast, dodala je američka državna tajnica Hillary Clinton.
Pogledaj originalni članak

Oko 40 delegata koalicijskih snaga UN-a, NATO-a, Afričke unije i Arapske lige sudjelovalo je na sastanku u Londonu na kojem je donijeta odluka o osnivanju Libijske kontakne skupine. Ona će koordinirati aktivnostima međunarodne zajednice u krizi.

"Gadafi će prije ili kasnije shvatiti da u njegovoj zemlji ne postoji sigurno mjesto za njega", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Fratini.

Sudionici konferencije ujedinjeni u uvjerenju da Gadafi mora napustiti vlast, dodala je američka državna tajnica Hillary Clinton.

Uoči konferencije Velika Britanija i Francuska pozvale su pro-Gadafijeve snage da pređu na drugu stranu i poručili Libijcima da se počnu pripremati za novo vrijeme bez Gadafija.

A nakon snažnih udara savezničkog zrakoplovstva pobunjeničke snage u Libiji krenule su u napad prema zapadu zemlje koji je tijekom ponedjeljka završen osvajanjem gradova Ras Lanuf, Brega, Uqayla i Bin Jawad, te osvajanjem važnih infrastrukturnih ciljeva i nalazišta nafte.

Ipak, tijekom današnjeg dana došlo je do protuudara snaga odanih Gadafiju i pobunjenici su se morali povlačiti, prenosi BBC. Prema izvještajima s terena grad Nawfalija ponovno je u rukama Gadafijevih snaga koje su u snažnim napadima koristile tešku artiljeriju, a pobunjenici su se povukli u  Bin Jawad koji se nalazi 120 km istočno od Sirte, Gadafijevog rodnog mjesta.

Najnovije informacije govore kako je i Bin Jawad u rukama Gadafijevih snaga, a pobunjenici se povlače. Pod artiljerijskom vatrom je i grad Misrata.

Tijekom borbi pobunjenici su preko radio stanica pozivali narod na zapadu zemlje da im se pridruži u ustanku.   

U svom prvom televizijskom obraćanju vezanom za akciju u Libiji američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako će stanje u Libiji i dalje ostati opasno dok god je Gadafi na vlasti. No dodao je kako bi micanje Gadafija silom od strane međunarodnih snaga bila pogreška.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 906

Avatar nekakav
nekakav
20:03 29.03.2011.

amerika jest naomraženija nacija na svijetu, čak i u povijesti.ž mislite da nije? proklamira sobodu, demokraciju, a svoje interese provodi avionima i masovnim razaranjem. podržava najokrutnije diktatore u povijesti, jedina su nacija koja je bacila atomske bombe na civilne ciljeve, spada u krug zapadnih zemalja koja su nepovratno uništile južni pacifik, bezbrojnim atomskim pokusima. isodobno prigovarali rusima koji su izveli desetinu toga, al na svojem teritoriju. oni, zapad, su krenuli osnivati libijsku državnu naftnu kompaniju. jel nekome još nije jasno da je riječ o brutalnom silovanju jedne države, najbogatije afričke? jedina koja je u stanju svojem narodu priuštiti besplatno školovanje, besplatne stanove, kredite bez židovskih kamata? neuki jeste, al da nemate ni mrvicu mozga, to vam nije i ne može biti kriv hdz, niti jedna politička stranka. libija pod gadafijem jest oaza slobode u arapskom svijetu. on, gadafi, je minijatura među kriminalcima/autokratima među arapima. možda niste znali, al libiji nikad nije dokazana upletenost u rušenje onog aviona. al strahovitim pritiskom dobili su iznuđeno priznanje. koje je libija platila. pa kolko misli amerika platiti viejtnamcima? kolko misli afganistancima platiti, onima istima kojima svaki dan donosi slobodu i demokraciju sa desetinama ubijenih civila? ima li amerika, bankrotirana amerika, tolke tiskare novca? nema. jel vidite da bankrotirane zemlje zapada napadaju jednu prosperitetnu zemlju? jel vam je um tolko zamračen, i bigbrother ispraznio mozak, da niste u stanju doumiti tko je i što gadafi? jel on nekog ubio? naredio? jel se u libiji rade najveći infrastrukturni radovi u cijeloj africi, a neki su i u svjetskim razmjerima bez premca? jel znate da u libiji nema caterpillara? pitajte vijadukt kako je prošao... jel znate kolko vode je gadafi naumio u oaze, buduća polja, dovesti? nemate pojma. odlazite na hamburgere i pijete coca colu, i mislite na napaćene civile u libiji, koji s oružjem kreću u otpor legitimnim oružanim snagama. ono što je amerika uspjela jest zastrašujuće. fundamentalizam jest u biti nešto pozitivno, ispravno. boriti se za svoj narod. ideal. i dati život. ali to kod pokorenih arapa ne smije biti dobro. to je terorizam. ubiju amerikanci bespilotnim letjelicama 100-ak osoba u tjedan dana, to je kolateralna šteta. nevažno. ali čovjek koji s dvije kile eksploziva ubije sebe i rani još jednog prolaznika, e on jest terorist! smijte se. samo se smijte. okupirane zaljevske države su pokrenule kaciju, amerikanci podržali, mada su u cijeloj priči oni pokretači, kao i britanci. francuzi moraju nešto napraviti, jer im doma slijedi totalna propast i bankrot. i u stilu hipi američkih predsjednika, ajmo ratovat. samo... što ih mi imamo podržavati? kako je jadno okupatore nazivati saveznicima... mada... nismo li i mi se tako digli na regularne snage?

OB
-obrisani-
21:49 29.03.2011.

zgodan ne?

RE
@rea
19:40 29.03.2011.

izno, ti koji podržavaju colonela zapravo se sada bore za goli život. I oni to znaju. Nisu uzalud opomene da bi moglo doći do masakra pro-Gadafijevaca. Vrlo realna mogućnost. I prilična glavobolja svima.