Bez komentara o aferi

Direktor Spačve: Radnici rade i primaju plaću, 95% izvozimo. Samo je to važno

Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL
Direktor Spačve: Radnici rade i primaju plaću, 95% izvozimo. Samo je to važno
05.05.2014.
u 18:37
Puljiz je govorio o sadašnjosti Spačve i istaknuo da je najvažnije da radnici rade, redovito primaju plaću i da tvrtka dobro posluje nakon nekoliko kriznih godina kada je bilo i otpuštanja
Pogledaj originalni članak

– Ne želimo ništa komentirati i nemamo što reći o tom slučaju. Sve je to prije godinu i pol, u vrijeme predstečajne nagodbe, bilo na internetu i svima je dostupno. Ne vidim što bih još trebao komentirati i ne mislim da o tome trebam što govoriti – rekao je kratko predsjednik uprave vinkovačke Spačve d. d. Dario Puljiz nakon molbe da komentira aferu sa zemljištem koje je bilo u vlasništvu toga drvoprerađivača.

600 radnika

Puljiz nam je radije govorio o sadašnjosti Spačve i istaknuo da je najvažnije da radnici rade, redovito primaju plaću i da tvrtka dobro posluje nakon nekoliko kriznih godina kada je bilo i otpuštanja. Nije htio detaljnije govoriti ni o lokaciji spornoga zemljišta. Nedavno su zaposlili nekoliko menadžera prodaje, ekonomista sa znanjem ruskog, turskog i njemačkog jezika jer računaju s tim tržištem. Sada u Spačvi radi, kako kaže Puljiz, 600-tinjak radnika, prosječna plaća je 3.750 kuna, što je 15 posto više od prosjeka u drvoprerađivačkoj industriji u RH.

– Plaće su redovite i stabilne, 95 posto proizvodnje izvozimo i pritom valja istaknuti kako je riječ o izvozu finalnih proizvoda, od ulaznih masivnih vrata do furnira, dijelova pokućstva i nekoliko vrsta podova koji su vrlo traženi u inozemstvu – rekao je Puljiz. U prošloj godini Spačva je dobila suvremeni pogon za proizvodnju peleta godišnjeg kapaciteta 60.000 tona, koji u ovoj godini proizvodi 15-ak tisuća, a dogodine će 50.000 tona ovog vrlo traženog, jeftinog energenta u zemljama EU.

Kako su mediji početkom prošle godine pisali, u predstečajnoj nagodbi vjerovnici su načinili plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji je obuhvaćao i drastičnu promjenu vlasničke strukture Spačve pa Borislav Škegro i njegov Quaestus Private Equity fond preuzima 66,20 posto dionica Spačve i postaje većinski vlasnik. Škegro je za boravka u Vinkovcima prije dva mjeseca naglasio kako je “interes Fonda kao većinskog vlasnika da Spačva i dalje bude ključni čimbenik razvoja drvne industrije u Županiji”.

HPB, Hrvatske šume

Preostali dio vlasničkih udjela pripadaju Hrvatskoj poštanskoj banci, Hrvatskim šumama i bivšim većinskim vlasnicima. Okončanjem postupka predstečajne nagodbe, krajem prošle godine, obavljena je financijska konsolidacija, stvoren investicijski potencijal te druge pretpostavke za dugoročno uspješno poslovanje, kažu u Spačvi.

Inače, Večernji list je u ožujku 2012. doznao za aranžman između Spačve i države, sličan ovom najnovijem. Naime, predsjednik uprave Spačve Dario Puljiz u ožujku 2011. pisao je tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor i predložio prebijanje duga za PDV, mirovinsko i zdravstveno – oko 11 milijuna kuna – prodajom Spačvine nekretnine pokraj Zadra, čija je vrijednost bila identična iznosu duga državi.

>> USKOK od Linića zatražio dokumentaciju o kupnji zemljišta Spačve!

>> Slavko Linić pisao Milanoviću: Pročitajte što mu je poručio

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar anticenzura
anticenzura
18:57 05.05.2014.

Kako sve ostalo nije vazno sjor Puljiz. Naravno da je vazno. Vazno je prije svega kako je ta gigantna drzavna i prfitabilna tvrtka dospijela u privatne ruke. Vazno je za koliko je prodana, koliki je profit pravila, prije i nakon privatizacije. Vazno je koliko i zasto, i kod koga se zaduzila, za koliko je ponovo prodana. Sve je to vazno da se ustanovi protok kapitala.

MO
Moskvich
18:33 05.05.2014.

Direktor Spačve se pravi Englez ,misli mi smo bedasti to što je nekretnini i nerealno dignuta vrijednost je sigurno od Susjeda Čobankovića vidio ili ga on savjetovao kao u slučaju Planinska državu možeš preveslati jer njenom imovinom upravljaju imbecili koji samo zadužuju narod ,ukidaju radnička prava i dižu poreze a mulci od naroda samo gledaju i kukaju

JN
Justice.No.1.
18:24 05.05.2014.

Puljizu ako se ovo dokaze istinitim, spremaj kofere i Uskok te vodi kod ekipe u Remetinec, najlakse je sada prati ruke. Imas ti jos putra na glavi i to ce ti se pronaci sada sve i panicni izljevi da nisi kriv mozes samo prodati onim koji su te stitili tolike godine dok si unistavao Spacvu sa "strucnim" vodenjem. Linic isto mora odgovarati dok je pokrivao ovakvog tajkuna, ostavka i istrazni proces takoder. Zasto ovakve stvari otkrivaju novinari a nasi organi reda, financijska, porezna, sudstvo, i sl. gledaju im kroz prste?? Zasto je porezna uprava u Vinkovcima toliko cekala?? Zasto se isplatio toliki novac za neko zemljiste koje ne vrijedi ni 6 milijuna kuna?? Lopovluk na najvisim razinama i mora se konacno drasticno kazniti sve njih od kolovode vlasnika puljiza do ministra linica.