Burno u Osijeku

Đapić: Situacija u GPP-u kritična, upitna i sigurnost putnika

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Đapić: Situacija u GPP-u kritična, upitna i sigurnost putnika
26.07.2013.
u 14:05
– Pitajte Poreznu upravu kakvu mi je blagajnu ostavio prethodnik koji je bio u zatvoru. Pogrešan je čovjek završio u zatvoru, trebao je to biti Đapić – oštar je bivši direktor Igor Medić.
Pogledaj originalni članak

Minus na računu osječkog Gradskog prijevoza putnika trenutačno je 18,5 milijuna kuna. Situacija je dramatična, a upitna je i sigurnost putnika. Tvrdi to nova uprava ovog gradskog poduzeća.

– Daje se naslutiti kako se namjerno urušavalo tvrtku da bi se na kraju išlo u privatizaciju po poznatom modelu iz 90-ih. GPP je na granici izdržljivosti s ovim brojem radnika pa će se nakon stabilizacije morati ići u zapošljavanje – prozvao je Anto Đapić, čelnik nadzornog odbora Gradskog prijevoza putnika.

Za stabilizaciju treba od 25 do 30 milijuna kuna

Tarifna je unija, tvrde u GPP-u, donijela gubitke, a "nije se ulagalo ni u vozni park". – Nejasno je zašto je GPP prepustio unosne međumjesne linije konkurenciji i kako se privatniku isplati voziti putnike tamo gdje je GPP odustao – kazao je Đapić.

Za stabilizaciju je, navode, potrebno 25 do 30 milijuna kuna u idućih 18 mjeseci. Za optimalan rad nužno im je, kažu, 39 milijuna kuna. – U pregovorima smo s našim glavnim dobavljačima, prije svega energenata i očekujemo uštede na računima za struju i gorivo. Trošimo 2500 do 3000 litara goriva dnevno i 1,25 milijuna kuna godišnje na struju – iznio je računicu direktor Alen Brezovac. Licence za međumjesni prijevoz, dodao je, dobit će najranije na proljeće.

"Đapić je trebao u zatvor"

Oštro im je odgovorio bivši HDSSB-ov direktor Igor Medić. – Prepustili smo linije na koje smo imali tri milijuna kuna gubitka, a sada imamo dobitak veći od milijun kuna. Tako funkcionira tarifna unija, a najbolji je to projekt GPP-a. Panturist je upisan kao partner, a ne vlasnik tih linija – reagirao je Medić.

Novinarima je poručio neka pitaju Poreznu upravu kakvu mu je blagajnu ostavio prethodni direktor "koji je bio u zatvoru". – Pogrešan je čovjek završio u zatvoru, trebao je to biti Đapić – oštar je Medić. Nakon odlaska iz GPP-a, zaposlio se, nastavio je, u najvećoj prijevozničkoj tvrtki u Europi.

– Njima sam bio dobar, a Đapiću nisam! Novu članicu uprave Jelenu Wertag četiri godine nitko nije htio zaposliti, a meni je trebao jedan dan. To je žena koju sam otpustio jer je bila na čelu nepotrebnog ureda direktora, izgubila je spor s GPP-om i duguje mu još uvijek 32.000 kuna – ustvrdio je Medić.

Bivši HDSSB-ov gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako se Grad za vrijeme Đapićeve vlasti zadužio 350 milijuna kuna, od čega je 220 milijuna bilo zaduženje GPP-a. – Ni lipe nije vratio. Mi smo otplatili 92 milijuna kreditnih obveza GPP-a – izjavio je on.

>>HDSSB: Čelnik Vijeća mora biti moralna i časna osoba!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.