što se sve ne plaća

Djeca će aparatić za zube čekati dulje ako je samo 'za ljepotu'

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Djeca će aparatić za zube čekati dulje ako je samo 'za ljepotu'
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
01.02.2013.
u 18:00
Ugovorni stomatolozi više neće moći pro izvoljno tražiti nadoplate, tvrde u HZZO-u
Pogledaj originalni članak

Unatoč rezanjima koja su, kada je u pitanju osnovna košarica zdravstvenog osiguranja, iz HZZO-a najavili još lani, košarica stomatoloških usluga neće se mijenjati. Kako neslužbeno doznajemo iz zavoda, jedino što će se zubarima koji s njima imaju ugovore promijeniti jest da više od pacijenata neće moći proizvoljno tražiti nadoplate usluga pod izgovorima “to je bolja usluga nego ova koju vam pokriva socijalno”. Striktno će se voditi računa da liječnici pacijentu osiguraju sve ono što je besplatno, a ono što ne pokriva osnovno osiguranje naplate prema pravilniku i cjeniku stomatološke komore. Vrijeme je, kažu iz HZZO-a, da se zna ide li pacijent privatnom ili zubaru koji ima ugovor s HZZO-om. Prijedlog da ortodontski aparatići za zube više ne budu besplatni za djecu koja ga trebaju prvenstveno iz estetskih razloga, a koji su HZZO-u uputili s Katedre za stomatologiju i KBC-a Zagreb, Rijeka i Split, u zavodu još nije ni razmatran.

Usluge prema dobi

Riječ je o tome da su liste čekanja duge pa i djeca s teškim deformacijama čeljusti čekaju po tri pol godine na aparatić. Kako neslužbeno doznajemo, ovaj bi se problem mogao riješiti tako da se formiraju dvije liste, jedna za hitne pacijente, a druga za one koji imaju estetskih problema pa se čini se da će aparatići ostati besplatni za sve mališane, naravno budu li imali strpljenja čekati svoj red na više godina dugoj listi. A svaki stomatolog kao i do sada imat će pravo na paušal od 140 kuna po pacijentu godišnje što je prosječno po timu, koji prosječno ima 2200 pacijenata, nešto manje od 400 tisuća kuna. Za taj novac stomatolog pacijentu treba omogućiti postupke prevencije zdravlja zubi, liječenje pokvarenih te izradu dentalno-protetskih radova.

Košarica stomatoloških usluga podijeljena je na dobne skupine pa nema jednak opseg ona za djecu do 18., pacijente od 18 do 65 godina i one starije od 65 godina života.

Prva skupina, osim na prevenciju, liječenje, popravak ili vađenje zuba, ima pravo i na površinsku i lokalnu anesteziju, trajno cementiranje i skidanje krunice sa zuba, liječenje umnjaka i propisivanje lijekova na recept.

– Tu je i uklanjanje naslaga, čišćenje zubnih kukova i ortodontske proteze kao i savjetovanje roditelja o prevenciji bolesti zuba – kažu iz HZZO-a. Djeca imaju pravo i na dogradnju traumatizirane krune zuba, djelomičnu zubnu protezu s deset ili više elemenata – piše u objašnjenju.

Pacijenti iznad 18 godina imaju pravo i na totalnu akrilnu ili metalnu protezu, njeno podlaganje te na lijevanu nadogradnju zuba, metalnu, fasetiranu ili modificiranu krunicu.

– Osoba iznad 65 godina života ima pravo na zubne krunice, lijevane nadogradnje zuba te pomične proteze bilo da su totalne ili djelomične, akrilne ili metalne – istaknuli su iz HZZO-a.

Popravak proteza

Dodaju i da se zubne krunice na račun zavoda odobravaju samo ako je razorena kruna zuba, ako za sanaciju nije bio dovoljna samo ispuna te kada je baš taj zub nosač ili stabilizacijska veza pomične proteze.

Resekcijske proteze, naglašavaju, izrađuju se osobama kojima je oštećeno koštano ili meko tkivo.

Pravo na popravak proteza i dentalnih pomagala osiguranici imaju i nakon isteka jamstvenog roka i to jednom godišnje, a ponovi li se “kvar” unutar šest mjeseci od popravka, pacijent na teret HZZO-a može dobiti novo.

>>Aparatići za zube hit su među svim generacijama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LP
Lebron Petrovic
21:58 01.02.2013.

Sine peri i čisti zube! Trebat će ti za šumu! Da tata, tj. Tarzane!