droga za sina

Dječak halucinirao od gljiva kada ga je otac doveo u bolnicu

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
ecstasy,bomboni
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
'10.09.2012., Breznica Djakovacka - Inspekcija zatvara Dom za psihicki bolesne odrasle osobe, a sticenike sele u druge ustanove. Zamjenik ministrice Darko Ledinski. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
'15.01.2009.,Osijek,Hrvatska - U OS Antun Mihanovic odrzan strucni skup o programu prevencije droge u osnovnim skolama,gost predavac bio je Dr.Slavko Sakoman Photo: Marko Mrkonjic/Vecernji list'
17.01.2013.
u 07:56
Koktel droga: Otac je 13-godišnjaku davao više vrsta droga, spominje se trava i ecstasy
Pogledaj originalni članak

Dječak (13) iz Koprivnice kojem je otac nekoliko mjeseci davao više vrsta opojnih droga i dalje se nalazi u bolnici, ali stanje mu se poboljšava. Iako je policijska istraga obavijena velom tajni, doznajemo da je dječaka u subotu u koprivničku bolnicu osobno dovezao njegov 39-godišnji otac, kao i da su liječnici bili šokirani viđenim. Dječak je imao halucinacije, znakove intoksikacije, bio je uznemiren i u strahu. Alarmirana je policija i nadležne službe.

Sestra kod udomitelja

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Petar Stapar to nije mogao potvrditi, već je samo rekao da se prvi put u dugogodišnjoj karijeri susreo s takvim slučajem. Otac monstrum, inače koprivnički poduzetnik, nalazi se u jednomjesečnom pritvoru i prijeti mu do osam godina zatvora. Iako je policija ispitala i njegovu suprugu, ona je trenutačno na slobodi, što ne znači da će izbjeći prijavu zbog zanemarivanja dječaka. Njihovo drugo dijete, a riječ je o djevojčici koja je mlađa od brata, zbrinuta je u udomiteljskoj obitelji. Majka jučer nije bila raspoložena za razgovor, ali priznala je da se boji da će djecu trajno izgubiti.

– Kako se ne bih bojala, svega se bojim – izustila je drhtavim glasom. Policija je u pretrazi obiteljske kuće pronašla 58 tableta ecstasyja, 5,7 grama marihuane, 10,9 grama praškaste tvari i 145 grama halucinogenih gljiva. Sumnja se da je upravo zbog konzumacije halucinogenih gljiva dječak i završio u bolnici. Poznati hrvatski neuropsihijatar Slavko Sakoman otkrio je kako još nije čuo da bi roditelj tako mladoj osobi davao halucinogene gljive.

Problematična obitelj

– Ovo je vrlo bizaran oblik zlostavljanja djece. Da je djetetu dao pušiti travu iz nekakve znatiželje, još bih tu patologiju mogao i razumjeti, ali ovo ne mogu. Konzumiranjem tih gljiva stvara se irelevantna slika u mozgu, dolazi do halucinacija, dijete je nesposobno za zdravo rasuđivanje. Čini se abnormalnim, može se manipulirati njime – samo neke od štetnosti nabrojio je Sakoman i dodao da je očito riječ o obitelji koja konzumira drogu i ima vrlo čudne odnose.

Darko Ledinski, zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, šokiran je spoznajom da se s tom obitelji Centar dosad nikad nije susretao, što ne isključuje da je tamo problema bilo već dulje vrijeme.

– I na ovom tužnom primjeru pokazuje se dobrom naša inicijativa da se koprivnički Dječji dom Svitanje pretvori u Centar za skrb djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, što želimo prenijeti i na cijelu Hrvatsku – rekao je Darko Ledinski.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NO
novahrvatska
08:34 17.01.2013.

Ovi su upravo po mjeri novog zdravstveno-spolnog odgoja a i po mjeri Zakona o zloporabi opojnih droga, prava moderna emancipirana obitelj, upravo po mjeri ove SDP-HNS-ovske lijevo liberalne vlade! Nisu to nekakvi zatucani "desničari" koji svoju djecu odgajaju na tradicionalan, čitaj-zastario, način, ne, oni su ukorak i čak ispred svog vremena jer već i djeci dakju da okusi svu slast nove "hrvatske slobode"!

OB
-obrisani-
10:42 17.01.2013.

Gljive su zakon. Posebno vrganji. Da li ima netko u Hrvatskj tko se ne drogira? ... ja mislim da nema, jer stvarnost je postala neizdrziva. 20 godina pljacke i ispiranja uma od strane klerofasistickih delija sa Kaptola ne mogu vise ni vjernici izdrzati. Droga je bolja od vjeronauka.

BS
@bserver
12:01 17.01.2013.

Nebrojeno puta je rečeno da centri soc.zaštite ne štite djecu, sustav nije uopće koncipiran da prevenira neželjene događaje, on uzima u obradu djecu tek nakon što je učinjena šteta. To je greška u sustavu i jedino na toj razini se treba rješavati.