ZARAZE

Dječak umro od hripavca

19.07.2002.
u 00:00
* Sestra umrlog dječačića četiri se dana liječi na sisačkom zaraznom odjelu
Pogledaj originalni članak

SISAK - Nakon epidemije salmoneloze, sisačko bi područje mogla zadesiti nova epidemija. U posljednjih tjedan dana u Sisku su zabilježena dva slučaja hripavca, dječje zarazne bolesti poznate i pod nazivom crni ili magareći kašalj.

Devetomjesečni Stanko Vasiljević umro je u nedjelju, nakon kratkog bolničkog liječenja u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" te nakon dvosatnog boravka na intenzivnoj dječjoj njezi Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Četiri dana na sisačkom se zaraznom odjelu liječi njegova petogodišnja sestra Silvija.

Prošlog četvrtka u barake "Tehnike" u sisački Caprag autobusom iz Bosanskog Broda stigla je grupa od 18 Roma, povratnika u Republiku Hrvatsku. Među njima je devetero djece, a prema riječima epidemiologa dr. Jurja Kolića iz Županijskoga zavoda za javno zdravstvo, klinička slika pokazuje da je dvoje djece bilo zaraženo hripavcem. To je radna dijagnoza, a konačna će se znati u ponedjeljak.

- Stanko je dovezen k nama u umirućem stanju s minimumom podataka. Preminuo je nakon dva sata. Dijagnozu bolesti tek treba postaviti, a može biti hripavac. Po zakonskim propisima, u Zavodu za sudsku medicinu obavljena je obdukcija, a nalazi se očekuju - kaže infektolog prof. dr. Dragomir Božinović iz Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Hripavac, bakterijsku zaraznu bolest koja se prenosi kapljičnim putem, uzrokuju kokobacili Bordetella pertussis.

- Od hripavca mogu oboljeti djeca koja nisu cijepljena, a u Hrvatskoj je još prije 30 godina uvedeno obvezno cijepljenje djece. Ni za jedno dijete koje je stiglo iz BiH u ovoj grupi roditelji nemaju nikakvu dokumentaciju o cijepljenju - tvrdi dr. Kolić. Dodaje da će u dogovoru s pedijatricom dr. Ksenijom Kindi iz capraške ambulante petero romske djece mlađe od pet godina biti cijepljeno polivalentnim cjepivom u sklopu kojega je i cjepivo protiv hripavca.

Ratko Vasiljević, otac pokojnoga Stanka, tvrdi da je dijete cijepljeno nakon rođenja u BiH, te da je 10-ak dana prije dolaska u Sisak liječeno u Bosanskom Brodu od bronhitisa.

- Nakon dolaska u Sisak, odmah smo potražili liječničku pomoć, ali nakon provokacije dežurne pedijatrice u sisačkoj bolnici i njezinih riječi: "Najprije ste pucali po nama, a sad ste došli liječiti dijete", supruga se prestrašila za sina i ja sam potpisao da ne pristajem na to da on ostane u bolnici.

- U subotu je pri kontroli bila druga liječnica, ljubazno nas je primila i mi smo sina ostavili na bolničkom liječenju. Božja volja - dodaje majka Zora negodujući što su u Zagrebu obavili obdukciju bez pitanja roditelja.

- Silvija je s hripavcem došla k nama u ponedjeljak. Njezino se zdravstveno stanje popravlja i idućega tjedna mogla bi biti puštena kući - kaže infektolog prim. dr. Franko Gugić, šef Zaraznog odjela sisačke bolnice.

Lea Krivošić

Pogledajte na vecernji.hr