Alarmantni podaci

Dječji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno udali i poslali u inozemstvo

Foto: Getty Images
Dječji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno udali i poslali u inozemstvo
23.08.2019.
u 09:07
- U intervjuu smo se mogli samo ježiti i zaplakati - kaže Sabira Hašimović, koja je razgovarala sa ženama koje su pretrpjele nasilje
Pogledaj originalni članak

Na području Bijeljine u BiH tijekom prošle godine sklopljena su četiri dječja romska braka. Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inozemstvo. Ovaj podatak proistekao je iz istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 200 Romkinja, javlja BHRT.

Šest organizacija na području Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana provelo je projekt "Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama“. Istraživanje je provedeno Bijeljini, Prnjavoru, Bratuncu, Visokom, Tuzli i Mostaru, a podaci su alarmantni.

- Najmlađa žrtva dječjeg braka u Bijeljini bila djevojčica koja je u tom trenutku imala samo 12 godina - kaže koordinatorica projekta Bojana Jovanović.

- Obično roditelji prodaju kćerke za brak, one odlaze u te obitelji u kojima žive, veliki broj njih odlazi u inozemstvo - pojašnjava. 

Uz dječje brakove bavili su se i pitanjem obrazovanja, nasilja u obitelji i zdravstvene zaštite. Predsjednica Udruženja žena „Romkinja“ Sabira Hašimović imala je zadatak razgovarati sa ženama koje su pretrpjele nasilje.

- U intervjuu smo se mogli samo ježiti i zaplakati - kaže Sabira Hašimović. 

- Čule smo da su izložene da idu u prosjačenje, moraju raditi za neki novac, kad su kod kuće nemaju pravo glasa, također smo čuli da su izloženi seksualnom odnosu kada ne žele to raditi - priča Hašimović. 

Uz publikaciju u kojoj su predstavljeni rezultati, nastao je i promotivni film s potresnim svjedočenjima. Projekt je uz BiH proveden i u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a 18. rujna u Beogradu se održava regionalna konferencija posvećena ovoj temi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
09:41 23.08.2019.

Kad netko dobije 20 godina za silovanje i pedofiliju to ce prestat ,ali da lijevi liberali ne daju na manjine to je krsenje ljudskih prava i prava manjina .Gdje su Babe documente i druga NVo soroseva banda placenika

Avatar nekakav
nekakav
12:15 23.08.2019.

to su njihovi običaji, koji su i dalje živi. unatoč uvjeravanjima saborskog zastupnika da je to prošlost, i da toga više nema. oni se vole, mladi su... njihova kultura je drugačija od naše. tko smo mi da njima osporavamo njihov pogled na svijet? samo zato što nas je više i jači smo, i mi vladamo, bi baš mi jedini trebali biti u pravu? isto sa muslimanima. mi naše uvjerenje i način života tumačimo kao najslobodniji i najpravedniji, a sve druge gledamo kao ugrožavanje nečijih prava. prava su, da podsjetimo, uređena zakonima društva. a društvo smo svi mi. ako se većina društva opredijeli za jedan put, on je ispravan! liberali su za slobode u svemu i svima, jedino kad netko kritizira njih, onda to proglašavaju napadom na demokraciju. demokracija u kojoj je samo tvoj stav ispravan nije demokracija. pustite rome na miru. ako im želite pomoći, uzmite si romkinju za ženu, i time direktno napadnite brojnost roma. ako želite pomoći. ako želite pričati, onda pričajte. karavane prolaze.