Originalni suveniri

Djela njihovih ruku stigla čak i do daleke Australije

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
suveniri Horvat (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
suveniri Horvat (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
suveniri Horvat (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
suveniri Horvat (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
suveniri Horvat (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
suveniri Horvat (1)
07.08.2013.
u 10:10
Horvatovi su obrt registrirali praktički iz nužde jer je Ivan, glava obitelji, ostao bez posla i u tome su tražili šansu za dodatni prihod.
Pogledaj originalni članak

Unatoč tomu što mu turizam nije jača strana i što je po ostvarenim prihodima iz te djelatnosti jako daleko od statusa turističke destinacije, Bjelovar se može pohvaliti da barem što se ponude suvenira tiče doista liči na pravo turističko odredište. Naime, zahvaljujući poduzetnoj obitelji Horvat, vlasnicima obrta za izradu unikatne keramike i različitih predmeta od gline, Bjelovar svojim posjetiteljima nudi originalne suvenire s prepoznatljivim motivima gradske jezgre.

-Počeli smo još prije 20 godina i na neki način sila nas je na to natjerala. Vratio sam se sa ratišta, ostao bez posla i tada smo krenuli s izradom malih suvenirčića kao nekom vrstom dopunske djelatnosti - prisjeća se 51-godišnji Ivan, glava obitelji Horvat koja danas s dva desetljeća dugom tradicijom uspješno izrađuje unikatne predmete od keramike, autohtone suvenire i prigodne poklone namijenjene darivanju poslovnih partnera ili dragih osoba.

Paviljon - zaštitni znak

– Prije 15-ak godina za potrebe Grada Bjelovara počeli smo s izradom suvenira s prepoznatljivim gradskim motivima i danas se možemo pohvaliti cijelim nizom predmeta od kojih je najupečatljiviji u gipsu izrađeni paviljon iz središnjeg gradskog parka na koji smo posebno ponosni i koji je uz katedralu sv. Terezije zasigurno jedan od zaštitnih znakova Bjelovara - ističe Horvat. Slične suvenire s prepoznatljivim motivima Horvati danas izrađuju za potrebe još nekih gradova i općina, a dobar dio suvenira iz njihove radionice nađe se i na štandovima diljem jadranske obale. Vremenom su počeli i s izradom sakralnih suvenira te se danas i u tom segmentu imaju čime pohvaliti, a posebno su ponosni na unikatne satove kojih izrađuju u više od 50 vrsta.

Izlažu i na sajmovima

Ivanu u poslu pomažu supruga Vida, koja je iz čisto praktičnih razloga ujedno i vlasnica obrta te 27-godišnji sin Igor. Djela ruku Horvatovih danas krase poslovne prostore i obiteljske domove diljem Hrvatske ali i u Europi pa čak i u Americi, Kanadi i Australiji. -Dosad smo izlagali na brojnim sajmovima u Hrvatskoj pa čak i na minhenskom sajmu obrtništva - ponosno ističe Ivan Horvat.

>>Turisti pohrlili u podrume na Gastro vinjetu Split

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.