procjene demografa

Djevojčice rođene danas živjet će 80, a dječaci 74 godina

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Djevojčice rođene danas živjet će 80, a dječaci 74 godina
21.04.2013.
u 10:00
Hrvati i Hrvatice poslije 65. mogu računati sa sedam godina dobrog zdravlja. Dr. Marina Kuzman kaže da na kvalitetu života, osim ekonomske situacije, bitno utječu životne navike.
Pogledaj originalni članak

Djevojčice koje se danas rode u Hrvatskoj pred sobom imaju 80, a dječaci 74 godine života – posljednja je procjena demografa, što je približno tri godine kraće od europskog prosjeka. Zdravstveno stanje starijih od 72 godine prati bitno narušeno zdravlje i invalidnost.

Žene žive dulje, ali su bolesnije

Hrvati i Hrvatice nakon 65 godina mogu računati s otprilike 7 godina dobrog zdravlja, a stanovnici Malte, Šveđani ili Danci u trećoj životnoj dobi ostaju zdravi još 13 do 15 godina. Slovaci su, prema Eurostatu, najbolesniji narod u Europi – nakon 65. požive samo tri godine bez ozbiljnih zdravstvenih problema.

– Nisu ekonomski pokazatelji uvijek presudni za zdravstveno stanje pojedinaca jer na kvalitetu života bitno utječu navike – kazala je doktorica Marina Kuzman sa Zavoda za javno zdravstvo. Zloćudne bolesti, kaže, odnose godine života, a bolesti srčanožilnog i mišićno-koštanog sustava kvalitetu.

– Žene žive dulje, ali imaju i veće šanse da se dulje muče s bolestima – kaže dr. Kuzman.

Podatak o zdravim godinama života uzima se u obzir i pri određivanju dobi za mirovinu. Slovačka ima jedan od najnižih starosnih uvjeta za umirovljenje u Europi – 62 godine za muškarce i 59 za žene. Hrvatska postupno izjednačava radni vijek žena i muškaraca na 65, a kad se izjednače, razmišlja se i povećanju radnog vijeka na 67 godina. U ovog tjedna prihvaćenom ekonomskom programu Vlade ne spominje se donošenje takve odluke već ove godine. No, priprema se nekoliko važnijih promjena u mirovinskom sustavu koje bi stupile na snagu od 2014. godine.

– Budući da je životni vijek sve dulji, sve je dulje i razdoblje vitalnosti koje često znatno nadilazi dob odlaska u mirovinu. Stoga se planira proširiti krug korisnika mirovine koji uz korištenje dijela mirovine mogu zasnovati radni odnos, navodi Vlada u Ekonomskom programu za 2013.

Promjena formule za mirovinu

Idući mjesec trebala bi početi javna rasprava o reformi mirovinskog sustava. Planira se promjena švicarske formule, ali i formule za izračun mirovina iz II. stupa te uvjeta za umanjenje prijevremene mirovine. Radnici koji odu u mirovinu pet godina ranije, gube 20,4 posto mirovine. Vlada kani uvesti blažu kaznu za osiguranike s duljim stažem, a radnicima sa 42 godine staža prijevremena mirovina ne bi se umanjila. Za žene predvidjelo bi se prijelazno razdoblje do 2029. godine. A na kvaliteti života trebali bismo, kaže liječnica Kuzman, poraditi i sami:

– Ne pušite, krećite se, pazite na kilograme, klonite se alkohola, naučite se nositi sa stresom...

>>Zašto je dobro biti pesimist? Oni žive dulje...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.