ratni zločin u sisku

'Đuro Brodarac je vikao jer smo dragovoljca poslali na poligraf'

Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
'Đuro Brodarac je vikao jer smo dragovoljca poslali na poligraf'
19.11.2012.
u 13:23
Mirić je lani pravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina i ubojstva Miloša Čalića u listopadu 1991.
Pogledaj originalni članak

Da je Ivica Mirić ubio Miloša Čalića, postojale su indicije. No, trebalo je skupiti i dokaze. – Odveli smo Mirića na poligrafsko ispitivanje. Uletio je Đuro Brodarac i počeo vikati zašto dragovoljca šaljem na poligraf – ispričao je Dragan Miličević u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku, gdje se Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku sudi za ratni zločin u Sisku 1991. i 1992.

Mirić je poslije, nastavio je, odveden, a nije uspio saznati kamo. Kada je pitao kolegu, odgovorio mu je: "Šuti, ostat ćemo obojica bez glave". – Mirića sam često viđao u uniformi po gradu, ali ne znam kojoj je postrojbi pripadao – kazao je Miličević, koji je 1991. živio u Mošćenici. Mirić je, inače, lani pravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina i ubojstva Miloša Čalića u listopadu 1991. Uhićen je 2009. godine. Optužen je da je kao zapovjednik tadašnje antiterorističke grupe Novo Selo, zajedno s policajcem Ilijom Čakarićem, dvojicom nepoznatih policajaca i jednom ženom usred dana iz zagrebačke bolnice Rebro odveo sisačkog radnika Miloša Čalića, koji je tamo bio na liječenju.

Nakon što su došli do šume Brezovica, Mirić je izvukao Čalića iz vozila i prijeteći mu automatskom puškom naredio da hoda prema mostiću obližnjeg kanala, gdje ga je usmrtio hicima iz automatske puške. Tijelo je nađeno dan poslije u šumi Brezovica nedaleko od Siska. S načelnikom PU Miličević nije, kao policajac, rekao je na sudu, imao čestih kontakata. Govorio i kakva je bila procedura s kaznenim prijavama protiv anonimnih počinitelja. – Slale su se tužitelju i u većini slučajeva vraćale u policijsku postaju ili upravu. Policajci su trebali napisati plan rada, ali situacija je bila takva da ti ljudi praktično nisu mogli raditi – izjavio je. Dodao je i kako je bilo dosta neiskusnih policajaca, bez staža.

>>Ratković: Tek sam na pogrebu doznao da mi je otac mrtav

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

FE
Felicijen
21:17 19.11.2012.

Lokalni šerifi kao Brodarac su nas puno koštali ali i to je bio dio rata...

NO
novahrvatska
13:43 19.11.2012.

Đuro Brodarac je bio moralna i rodoljubna vertikala i hvala mu na svemu što je učinio za Hrvatsku i hrvatski narod!

AN
Andreeejjj
13:51 19.11.2012.

Da, po ovome se baš vidi kakav i tko je bio Đ.B.