čavlović smiljanec:

Dnevne će novine svaki dan morati objaviti broj riječi!?

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
nada čavlović smiljanec (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
nada čavlović smiljanec (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
nada čavlović smiljanec (1)
21.06.2013.
u 12:46
Ministarstvo kulture kontrolirat će statute redakcija, koji su također preduvjet za plaćanje 5 % PDV-a
Pogledaj originalni članak

Poduzetnici imaju samo četiri radna dana da se pripreme za promjene u sustavu PDV-a, jer je zakon kojim se Hrvatska usklađuje sa EU direktivama i uredbama, te presudama Europskog suda pravde donesen tek ovaj tjedan.

Kontrola iz Ministarstva

Da bi ostvarile pravo na pet posto PDV-a, dnevne će novine ubuduće svaki dan morati kontrolirati i javno objavljivati koliko se tiskanih riječi nalazi u tom broju, kazala je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave. I ona priznaje da je odredba o 25.000 riječi izazvala “dosta kontroverzija”, no takvo je zakonsko rješenje predložilo Ministarstvo kulture, a ne Ministarstvo financija. Ministarstvo kulture bit će zaduženo i za provedbu dijela zakona koji se odnosi na novine te će dva puta godišnje kontrolirati jesu li podaci izdavača o broju riječi u dnevnim novinama točni. Ovo ministarstvo kontrolirat će i statute redakcija, koji su također preduvjet za plaćanje 5% PDV-a.

Izmjene Zakona o PDV-u, koje su stupile na snagu ovaj tjedan, brojne su i temeljite, a ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec vjeruje da će se, usprkos kratkom roku, tvrtke prilagoditi do 1. srpnja jer su prve verzije zakona objavljene u veljači. U petak je na adrese 32.000 hrvatskih tvrtki koje posluju u državama članicama EU poslan PDV identifikacijski broj bez kojega neće moći obaviti nijednu transakciju unutar EU. Iako se broj sastoji od njihova OIB-a i predznaka HR, obveznicima ga svejedno mora dodijeliti porezna uprava jer ga istodobno prijavljuje u zajedničku VIES bazu. Ta baza služi poreznim vlastima u svim članicama EU za kontrolu poreznih obveznika i oslobođenja koje tvrtke ili građani koriste u pojedinoj članici.

Uz novi broj, obveznici PDV-a dobivaju i nove obaveze, primjerice da do 20. u mjesecu podnesu Zbirnu prijavu i Prijavu za stjecanje, ali porez će, kao i sada, plaćati do kraja mjeseca. Ravnateljica kaže da je PDV donosio državnom proračunu 40 posto poreznih prihoda, ali država će zbog promjena o povratu poreza obveznicima iz drugih zemalja članica EU, izgubiti u proračunu milijardu kuna godišnje. No, i hrvatski će porezni obveznici moći tražiti povrat plaćenog PDV-a iz zemalja članica. Povrat će se obavljati preko hrvatske Porezne uprave.

Izvoz postaje isporuka

Poreznici vjeruju da će poduzetnici profitirati na ukidanju fiskalnih i carinskih barijera unutar EU pa će biti likvidniji. Dosadašnji izvoz ili uvoz prema EU postaju isporuka ili stjecanje dobara na području EU, a klasični uvoz-izvoz, sa svim carinskim formalnostima, ostaje prema trećim zemljama. Građevinari dobivaju reverse charge, prijenos porezne obveze.

>> Prihvatili zakon o PDV-u i diskrimina​ciju sa 25 tisuća riječi

>> Šefovi IFJ-a i EFJ-a Josipoviću: Zakon o PDV-u krši zakon!

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.