SLUČAJ BOBETKO

Do odluke Ustavnog suda - zamrznut zahtjev iz Haaga?

23.09.2002.
u 00:00
* Prema mišljenju stručnjaka za odnose s Haagom, Vlada bi trebala zatražiti ocjenu ustavnosti optužnice od Ustavnog suda, a zahtjev za izručenje privremeno zamrzunuti
Pogledaj originalni članak

Premijer Ivica Račan i jučer je telefonski kontaktirao s generalom Jankom Bobetkom. Sada kad je ponovno uručivanje optužnice s nalogom za uhićenje, koju je Vlada prošli tjedan vratila Haagu, još samo pitanje formalnosti, Vlada će morati uzeti u postupak i samu optužnicu. Zbog pravno neispravnog naloga za uhićenje, optužnica službeno još nije razmatrana na samoj sjednici Vlade, no to se više neće moći odgađati. Račan pak nastoji od prvog trenutka, otkad je Haag tražio razgovor s Bobetkom, generala o svim postupcima Vlade prvo obavijestiti sam.

Iako se do zaključenja ovog izdanja još nije znalo kad bi se mogla ponovno održati izvanredna sjednica Vlade, nagađalo se da bi Račan mogao ministre sazvati najkasnije u utorak, ako ne i prije. Iz Vlade se već čulo da njezin tim pravnih stručnjaka optužnicu ocjenjuje neustavnom, no isti pravni krugovi smatraju da meritornu ocjenu o tome može donijeti jedino Ustavni sud. Prihvati li Vlada to tumačenje, pravnici će se ponovno baciti na posao da bi prve analize stavili na papir kao sustavni i pravno utemeljen prigovor, koji bi Vlada na procjenu potom poslala u susjednu kuću na Markovu trgu, odnosno Ustavnom sudu.

Pravni eksperti za Haaški sud, s kojima se konzultirala Vlada, smatraju također da bi Vlada mogla od Ustavnog suda zatražiti da do okončanja postupka suspendira zahtjev iz Haaga za uhićenje generala Bobetka. To privremeno zamrzavanje haaškog naloga za uhićenje bilo bi dakle na snazi dok Ustavni sud ne ocijeni je li optužnica u skladu s Ustavom RH. Time bi se izbjegli mogući prigovori Hrvatskoj da ignorira naloge Suda u Haagu.

Vlada, iz koje su prema Haagu već išli oštri prigovori na optužnice Ademija i Gotovine, ovaj put neće ispustiti iz ruku ni jedno pravno sredstvo, najavljuju iz Banskih dvora. Račan neće izručiti Haagu generala Bobetka, a bitku s Haagom vodit će na pravnom terenu. Istodobno će nastojati pridobiti što širi krug podrške za tu opciju, zbog čega je već najavio razgovore sa svim čelnicima parlametnarnih stranaka, a i s građanskim udrugama. Već danas je u premijerovu rasporedu sastanak s predstavnicima najvećih udruga branitelja Domovinskog rata, na kojem će biti i ministar branitelja Ivica Pančić.

Deana Knežević

Pogledajte na vecernji.hr