Brendiranje

Dobro došli u Karlovac, grad lažnih diploma!

Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
'16.01.2011. Karlovac - Pogled na Karlovac s brda Vinica . Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
'07.03.2012., Karlovac - Studio i redakcija Hrvatskog radio Karlovca koji se zbog tuzbi bivseg direktora i duga od preko 600 tisuca kuna nasao pred stecajem. Radio Karlovac u vlasnistvu je grada Karlo
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
'03.05.2012., Karlovac - Ivo Franjkovic, djelatnik gradske tvrtke Inkasator. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'kristina stedul fabac'
'karlovac zorin dom goran durasevic,210109 photo: kristina stedul fabac/vecernji list'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'30.11.2010.,Karlovac - Skupstina Turisticke zajednice Karlovacke zupanije. Bernardica Halapa Topolnjak. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'08.11.2010.,Duga Resa - Motoklub 4 Rijeke donirao sredstva prikupljena na motokrosu obitelji Galovic , petogodisnjem sinu Ivanu koji boluje od leukemije.Predsjednik motokluba Marijan Brnardic. Photo:
28.10.2012.
u 11:12
Dvije su poveznice među akterima priče o poplavi krivotvorina: od kazne ih spašava zastara i dobrim dijelom imaju iskaznice HDZ-a
Pogledaj originalni članak

Koji će vam grad u Hrvatskoj prvi pasti na pamet kada vam kažu da je to “Grad susreta”? Mogao bi to biti, sigurno ćete se složiti, i Zagreb i Varaždin i Osijek i Rijeka... A na koji ćete grad odmah pomisliti kada čujete da je to grad lažnih diploma? E, tu teško da itko može pogriješiti jer je točan odgovor samo jedan i on glasi – Karlovac.

Za onaj prvi slogan pobrinula se marketinška agencija koju je Grad angažirao da obavi posao brendiranja Karlovca, za što je iz gradske blagajne plaćeno nekoliko stotina tisuća kuna. Ovaj drugi, po kojem je Karlovac nekako prepoznatljiviji, “osmislili” su zaposlenici Županije, Grada, gradskih tvrtki i ustanova, ulovljeni da umjesto pravih imaju lažne diplome i svjedodžbe.

Ne spavaju mirno

Ispalo je tako da se u Karlovcu s lažnim papirima o završenom školovanju može raditi kao pročelnik ureda župana, biti direktor gradskog radija, voditelj marketinga kazališta, zdravstvena voditeljica dječjeg vrtića, komunalni redar... A u gradskoj Čistoći kao da su tražili vozače s upitnom srednjoškolskom svjedodžbom. Samo u toj tvrtki otkriveno je deset vozača koji su “završili” srednju školu.

No, ukupna brojka od 17 lažnjaka u Karlovcu, koliko ih trenutačno ima, zacijelo nije konačna.

– Zatražena je provjera svih svjedodžbi i diploma zaposlenih u Gradu, gradskim tvrtkama i ustanovama, školama i udrugama koje dobivaju sredstva iz gradskog proračuna. Za sve one kod kojih se utvrdi da imaju lažne dokumente poduzet ćemo sve zakonske mjere – odgovorila nam je glasnogovornica Karlovca Ana Župančić na pitanje hoće li se od onih koji su bili zaposleni i primali plaću na temelju lažne dokumentacije tražiti povrat novca.

Zbog provjere koja je u tijeku zacijelo ima još onih koji ne spavaju mirno. Ali zato, izgleda, mirni mogu biti oni koji su im krivotvorine pribavili. Jer ni u jednom od dosadašnjih slučajeva nije otkriveno tko je zapravo pročelnici ureda župana, direktoru gradskog radija, zdravstvenoj voditeljici vrtića.... “pomogao” da dođe do papira. Pa, kad već nije poznato da se policija pozabavila i odgovorom na ta pitanja, Karlovcem su krenule priče o tome gdje je izvor biznisa. Spominju se u kuloarima mnoga imena – jedni vjeruju da ništa nije moglo proći bez njihova sugrađanina koji se tim “poslom” bavio i prije rata, drugi pak kao ključnu osobu u lancu spominju profesora sa zagrebačkom adresom čiji su korijeni iz ovih krajeva, treći su uvjereni da jedan član najjače oporbene stranke u Rijeci ima svojevrsni obrt u kojem se “štancaju lažnjaci”.

Osim što su na natječajima za radna mjesta na koja su raspoređeni prilagali krivotvorenu dokumentaciju, akteri ove karlovačke priče imaju još barem dvije poveznice. Prva je ta da će se, ako ne svi, a ono barem većina izvući od bilo kakve odgovornosti jer će ih “spasiti” zastara. Naime, za krivotvorenje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, no postupak se ne može pokrenuti ako je od počinjenja kaznenog djela proteklo više od pet godina. Drugim riječima, u ovom trenutku svi oni koji su posao na temelju krivotvorina dobili do listopada 2007. mogu odahnuti. Da zastara funkcionira uvjerio se Goran Đurašević, bivši voditelj marketinga u gradskom kazalištu Zorin dom, koji je imao lažnu diplomu ekonomije.

Što se, pak, druge poveznice tiče, ona je Hrvatska demokratska zajednica. Bivši direktor Radio Karlovca Marjan Stavljenić, za kojega se utvrdilo da mu u radnu knjižicu nije niti upisano zvanje inženjera prometa, za koje i nema diplomu već samo, pokazalo se, lažno uvjerenje, bio je dugogodišnji tajnik Gradskog odbora HDZ-a.

Čekaju sudske odluke

Za njega se ustanovilo da je krivotvorio i svjedodžbu o završenoj srednjoj školi jer je, poput komunalnog redara Marijana Brnardića, završio trogodišnju, a ne četverogodišnju školu. U aferi otpušteni Brnardić ovdašnjoj je javnosti, osim po krivotvorini, poznat i kao predsjednik HDZ-a Barilović.

Zbog lažnjaka je “odletjela” i Alenka Ban, dugogodišnja zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Karlovac. Ona je imala “diplomu” zagrebačke medicine. Alenka Ban supruga je HDZ-ova gradskog vijećnika i sestra glasnogovornice Grada.

– O tome će se sigurno raspravljati – odgovorio je Ivan Uđbinac, tajnik karlovačkog HDZ-a, kad smo ga pitali hoće li i kako stranka sankcionirati svoje članstvo. Uputio nas je da pitanja pošaljemo u stranku jer je on, kaže, njezin tajnik u slobodno vrijeme. U odgovoru koji smo dobili, a koji na koncu potpisuje tajništvo GO HDZ-a, navodi se da nitko od prijavljenih ne obnaša funkcije u stranci, već su svi obični članovi, o čijem će se daljnjem statusu odlučiti nakon sudskih odluka. “Situacija čekanja odluka pravosudnih tijela slična je kao i u slučaju člana Vlade RH”, odgovara karlovački HDZ.

Sezonu otkrivanja krivotvorina ove je godine “otvorila” Bernardica Topolnjak Halapa, koja je s lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta radila kao pročelnica ureda karlovačkog župana, HDZ-ovca Ivana Vučića. Topolnjak je dobila otkaz, a glasnogovornik Županije Bernardo Pahor kaže nam da “postoji ideja da se od nje traži povrat plaća” koje je primala s lažnom diplomom.

Možda je najbizarniji slučaj Ive Franjkovića koji je zbog krivotvorine dobio otkaz u Inkasatoru, a pola godine prije javno je prozivao “zaštićene neradnike” u toj tvrtki.

Ne spasi li sve vlasnike krivotvorina zastara, ni eventualno osuđeni ne moraju se odveć brinuti. Zakonski je moguće da će nakon nekog vremena biti rehabilitirani, što znači da im krivotvoriteljski grijeh ne smijete ni spomenuti jer vas inače mogu tužiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

IS
istima
11:16 28.10.2012.

.... od kazne ih spašava iskaznica HDZ-a (SDP-a)

DO
doktorica
11:17 28.10.2012.

fuj!

TH
thismeanswar
11:16 28.10.2012.

Ma nemojte! To su provale kukurikavaca. 100% U nasem gradu nema laznih diploma i gotovo.