PRIZNANJE STRUKE

Dodijeljene nagrade Zlatna kuna. Plenković: Hrvatsko gospodarstvo je brzorastuće

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Dodijeljene nagrade Zlatna kuna. Plenković: Hrvatsko gospodarstvo je brzorastuće
11.10.2024.
u 00:14
Predsjednik HGK Luka Burilović je kazao kako je Hrvatska danas među najbrže rastućim ekonomijama Europske unije, uz visoku zaposlenost i stabilan rast uz pozitivne izglede.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak je dodijelila nagrade Zlatna kuna najboljim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u 2023. godini, a u kategoriji velikih tvrtki dobitnik je Končar - distributivni i specijalni transformatori. Najuspješnija srednja tvrtka je Calvados club, splitska putnička agencija vodeća u Hrvatskoj u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma.

Dobitnica Zlatne kune u kategoriji malih trgovačkih društava je vinkovačka inženjerska tvrtka Hidrocibalae, specijalizirana za obradu i analizu prostornih podataka u istraživanju mora. Zlatna kuna za najuspješniju banku uručena je Hrvatskoj poštanskoj banci, dok je nagrada za najbolje društvo za osiguranje u prošloj godini pripala Croatia osiguranju. Dobitnik Zlatne kune za životno djelo je Alojzije Sobočanec, koji je bogatu profesionalnu karijeru punih 50 godina gradio kao čelnik čakovečke tvrtke Međimurjeplet, a poduzetničku odvažnost potvrdio je osnivanjem tvrtki PANA i PANA Windows.

Brzorastuće gospodarstvo

Premijer Andrej Plenković rekao je na dodjeli nagrada da je hrvatsko gospodarstvo brzorastuće i vibrantno te da ovogodišnji rast vlada projicira na 3,6 posto, što je među najvećim stopama u EU-u. Inflacija bi prema njegovim riječima na godišnjoj ratii trebala biti tri posto, a udio javnog duga u BDP-u 58,9 posto. Plenković je istaknuo rekordno visoku zaposlenost i isto tako rekordno nisku nezaposlenost te najviši razred kreditnog rejtinga kod dvije od tri najveće svjetske agencije, pri čemu se takva ocjena očekuje i od treće.

Fokus vlade prema njegovim riječima bit će povećanje plaća i mirovina te priuštivo stanovanje, nakon što su ostvareni svi međunarodni ciljevi, a jedino preostaje članstvo u OECD-u, što se također uskoro očekuje. Predsjednik HGK Luka Burilović je kazao kako je Hrvatska danas među najbrže rastućim ekonomijama Europske unije, uz visoku zaposlenost i stabilan rast uz pozitivne izglede.

"Naše malo i otvoreno gospodarstvo ima puno toga za ponuditi, a ključ uspjeha je u jačanju konkurentnosti i internacionalizaciji poslovanja", kazao je Burilović i istaknuo kako fokus treba biti na demografiji, obrazovanju i tržištu rada. Kao jedan od glavnih izazova naveo je dostupnost radne snage napominjući kako gospodarstvo osjeća njen sve veći manjak. Svečana dodjela nagrada održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HGK) u Zagrebu.

Zlatna kuna dodjeljuje se od 1993. za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava te njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju. Osim rezultata poslovanja poduzeća, kao dodatni kriterij vrednuju se rezultati ESG ratinga i pripadajućeg upitnika, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila HGK.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.