Na sastanku u Ministarstvu zdravstva dogovoreni rokovi:

'Dogovoreno da je rok za korekciju koeficijenata za liječnike kraj ove godine'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Vili Beroš
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Sabor raspravlja o prijedlogu za opoziv ministra Beroša
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao reformu zdravstva
02.08.2022.
u 20:34
Iz HLK-a dodaju da liječnička udruženja traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te da podigne koeficijente specijalizantima
Pogledaj originalni članak

Na inzistiranje krovnih liječničkih organizacija na današnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva dužnosnici Ministarstva prihvatili su zaključke s rokovima za ispunjenje zahtjeva hrvatskih liječnika.

Naime, kako ističu Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, ministarska obećanja i osnivanje različitih povjerenstava ne rješavaju nagomilane probleme hrvatskog liječništva. Stoga se krovne liječničke organizacije slažu oko izjave ministra Beroša da su bitna djela, a ne riječi te će daljnje poteze i korake Ministarstva ocjenjivati isključivo prema provedenim djelima.

"S obzirom na to da Ministarstvo na sastanku nije predložilo rokove za ispunjavanje liječničkih zahtjeva, predstavnici krovnih liječničkih organizacija su inzistirali na prihvaćanju konkretnih rokova za rješavanje pet ključnih zahtjeva hrvatskih liječnika", poručuju u priopćenju iz  Hrvatske liječničke komore.

Ističu da je dogovoreno da se reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata riješi do početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu tj. do 31. listopada 2022. kako bi HLS mogao ravnopravno sudjelovati u pregovorima i zagovarati prava liječnika. Također je dogovoreno da je rok za korekciju koeficijenata za liječnike kraj ove godine tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godinu. Oko donošenja Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika dogovoreno je da je rok njegovog donošenja završetak proljetnog zasjedanja Sabora u 2023.

Podsjećaju da su, Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, tražili hitno rješavanje reprezentativnosti liječničkog sindikata, donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora, kao i reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

Dodaju da liječnička udruženja traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima, izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama te da podigne koeficijente specijalizantima. Jedan od zahtjeva je i da se specijalizantima priznaju dodatci na uvjete rada prema pojedinom radnom mjestu.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BU
Bubalamala
21:54 02.08.2022.

Lječnici u. Hrvatskoj ne rade za dobrobit naroda. Sve im se daje a oni i dalje ne zasitni. Treba otvoriti granice i pustiti dobre doktore za dobru plaču ali da se brinu za pacijenta na radnom. mjesto a ne tek u njegovoj privatnoj ordinaciji !

Avatar mofo
mofo
00:37 03.08.2022.

Jedino ako ćete im korektirati prema dolje...