prijatelji

Dok je Blair čekao da ga primi, Gadafi je s Mesićem pio kavu

Dok je Blair čekao da ga primi, Gadafi je s Mesićem pio kavu
VL
Autor
Jasmina Popović
21.02.2011.
u 21:30
Poslovi koji su mogli biti hrvatski pripali su Italiji, Americi, V. Britaniji, zemljama koje su javno kritizirale taj režim
Pogledaj originalni članak

– Dosadašnja struktura vlasti u Libiji bila je struktura sui generis i očito je da će se u njoj mnogo toga morati mijenjati. Kako god trenutačna situacija završila, sutrašnja Libija neće i ne može biti onakva kakva je bila jučer – diplomatski je prokomentirao situaciju u toj zemlji bivši predsjednik Stjepan Mesić, ostavljajući otvorena vrata za neke buduće kontakte s Libijom, ostao na vlasti Gadafi ili se dogodile promjene.

Radio u Libiji

Naime, da nisu počeli krvavi neredi, Mesić je prošli tjedan trebao s poslovnjacima iz INGRA-e, u čijem je Nadzornom odboru, provesti u Libiji, sastati se s Gadafijem i možda s premijerom El Mahmoudijem, koji je bio zagrebački student medicine te razgovarati o novim poslovnim mogućnostima.

Za njega je to samo nastavak politike otvaranja poslovnih šansi, to je radio i za predsjedničkih mandata koristeći se svojim dugogodišnjim poznanstvom s Gadafijem koje je počelo još kada su rijetki, zbog međunarodnih sankcija, radili u Libiji. Da je želio izići ususret Mesiću moglo se vidjeti i tijekom Mesićeva posjeta Gadafiju prije tri godine. Dok su Tony Blair i belgijski ministar vanjskih poslova strpljivo čekali da ih pukovnik primi, Mesić je sa suradnicima u dva dana tri puta bio gost u pustinjskoj rezidenciji pokraj Sirta, Gadafi je obećao pomoći hrvatskim tvrtkama koje bi radile u Libiji, ali je zauzvrat tražio da i Hrvatska ispuni neka očekivanja kako bi i libijskom kapitalu bilo lakše poslovati u našoj zemlji. Iako su poduzetnici koji su tada pratili Mesića tvrdili da je pomoć predsjednika bila dragocjena, opsežniji i ozbiljniji poslovi nisu realizirani.

Naljutio se

Ivo Sanader nekoliko je puta obećavao doći u Libiju i u zadnji trenutak otkazivao, što je uvrijedilo libijsku stranu, dogodio se skandal oko hrvatskog veleposlanika u Libiji nakon čega Hrvatska nije imenovala novog veleposlanika, Neven Jurica izišao je iz dvorane Vijeća sigurnosti dok je Gadafi govorio. Poslovi koji su mogli biti hrvatski pripali su drugim državama – Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u – mnogima od onih koji su javno žestoko kritizirali libijski režim, ali im nije bilo ispod časti utrkivati se za poslove vrijedne milijarde dolara, čak i ako je to značilo čekati pred Gadafijevim vratima do sitnih noćnih sati. Premijerka Kosor i predsjednik Josipović prepoznali su šansu za hrvatsko gospodarstvo i nedavno se tijekom međunarodnih skupova u Libiji susreli s Gadafijem, ali poslovi će pričekati do razrješenja situacije.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 68

ĐU
Đuka
22:08 21.02.2011.

Libijci su svoga protjerali mi svoga nismo.

KA
Kamarat
11:48 22.02.2011.

što se tiče politike Arapi kasne za nama 20 godina.Pobunu protiv totalitarnog sistema oni dižu sada a mi smo to uradili 91.

UT
utatica
21:42 21.02.2011.

valjda su rdili bunga bunga