ZLOPORABA POLOŽAJA

Vlahušić: Kako oštetiti nešto što prije nije postojalo?

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Vlahušić: Kako oštetiti nešto što prije nije postojalo?
09.02.2015.
u 19:00
Vlahušić se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, a Franković na poticanje na zloporabu položaja i ovlasti
Pogledaj originalni članak

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić ponovno se našao u središtu pozornosti. Dok čeka što će Vrhovni sud odlučiti o njegovoj žalbi na presudu, kojom je zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Šipan uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, USKOK je protiv njega te ugostitelja Lukše Frankovića otvorio istragu. Sumnjiči ga se za zloporabu položaja i ovlasti, a Frankovića na poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Posao prije natječaja

USKOK tako Vlahušića sumnjiči da je kao gradonačelnik Dubrovnika, od svibnja 2010. do prosinca 2014. na Frankovićevo traženje tom ugostitelju osigurao obavljanje ugostiteljskih usluga u prostoru cijele Glavne dvorane u tvrđavi Revelin. Franković je posao dobio i prije javnog natječaja, a s Vlahušićem se dogovorio da će ponuditi zakupninu za dio Glavne dvorane iako će u stvarnosti dobiti cijeli prostore. Nadalje, prema tom dogovoru Vlahušića i Frankovića, Franković se sumnjiči da je Dubrovniku plaćao samo dio prihoda od ulaznica, dok je s druge strane Grad neosnovano participirao u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe. USKOK sumnjiči Vlahušića i da je nakon sklapanja ugovora o zakupu 4. kolovoza 2010. omogućio Frankoviću da ne plati dvije mjesečne zakupnine u iznosu od 115.200 kuna. Frankovića pak sumnjiči da je na opisani način stekao nepripadajuću korist od oko dva milijuna kuna, dok je Grad oštećen za najmanje milijun kuna.

Vlahušić još je prošli tjedan predstavljajući svoj program za prijevremene izbore za gradonačelnika Dubrovnika izjavio da čuje priče da će protiv njega biti podignuta kaznena prijava za projekt Revelin, pa nije bio iznenađen kad smo mu javili da USKOK otvara istragu protiv njega. Njegov će odvjetnik, kaže, dati prigovor na to.

– Cijeli postupak najma Revelina prije pet je godina proveo moj Upravni odjel za nekretnine, koji sam naslijedio od prijašnje vlasti, a meni je ugovor samo donesen na potpis – objašnjava Vlahušić te dodaje kako je taj ugovor dva puta prošao državne revizije, sve kontrole, a i analiziralo ga je više pravnih stručnjaka.

– Bio je javni natječaj, sve je čisto 1:1. Od toga ja nemam ništa, Grad godišnje zaradi 2 milijuna kuna od Revelina, dok država 8 milijuna kuna. Ako prije nije bilo ništa u tvrđavi Revelin, kako to onda možeš oštetiti. Što hoće reći da nisam dovoljno zaradio – pita Vlahušić kojemu je zanimljiv odabir trenutka za ovu istragu. Iako je do izbora u Dubrovniku preostalo još samo 26 dana, Vlahušić je i dalje jedini službeni kandidat za gradonačelnika. SDP ga je odlučio poduprijeti, a HDZ bi trebao tek večeras objaviti ime svog kandidata. Kako neslužbeno doznajemo, to će biti Mato Franković, predsjednik dubrovačkog ogranka HDZ-a koji ima najviše izgleda ući s Vlahušićem u drugi krug izbora. Kao kandidat građanske liste Srđ je grad-MOST-Živi Zid zasad se neslužbeno spominje laburist Maro Kristić, a potpise za kandidaturu prikuplja i novinar portala Dubrovački dnevnik Maro Marušić. Njega u Gradu još ne doživljavaju ozbiljno jer vodi antikampanju, no on tvrdi da je ozbiljan kandidat.

Miran i uvjeren u pobjedu

Kasno uključivanje ostalih protukandidata u utrku ide na ruku Vlahušiću, iako postoji prijetnja da mu našteti ova istraga, a i odluka Vrhovnog suda za Šipan. Posljednji je put gradonačelnik postao unatoč nepravomoćnoj presudi za Šipan, dapače, dobio je 62% glasova.

– Miran sam i ležeran, iza mene je šest godina rezultata, Dubrovnik je najbogatiji grad u Hrvatskoj, a kad sam ga preuzeo bio je u velikim minusima. Procesa se ne bojim jer nisam kriv. To znaju i moji sugrađani koji me podupiru – zaključuje Vlahušić.

>>Andro Vlahušić: Najbolje rješenje za Dubrovnik su prijevremeni izbori

>>Vlahušić se kandidira unatoč presudi u aferi Šipan

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
16:12 09.02.2015.

Zašto nigdje ne piše kako je Vlahušić član HNS-a i kukuriku koalicije ili se to ne smije spominjati kada je u negativnom kontekstu članka?

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:43 09.02.2015.

Taj lopov je primao mito od mnogih ugostitelja i to 10 tisuca Eura mjesecno da im omoguci zaobilazenje zakona i povecanu zaradu, a tako su djelili dobit. Inace osudjeni kriminalac obavlja funkciju gradonacelnika ali mu presuda vec godinama nikako da postane pravomocna. Koja smo mi banana, ali zato kritiziramo Grcku.

DU
Deleted user
16:57 09.02.2015.

Podignuta optužnica ništa čudno ,već smo oguglali da svaki političar ima optužnicu. Pišite malo o onima koji su pravomoćno osuđeni i kojima je oduzeta imovina. E toga nema!