Branko Pleše

Dolinarovu zbirku selim iz Koprivnice

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Dolinarovu zbirku selim iz Koprivnice
28.10.2015.
u 22:15
Pleše kaže da su interes za ostavštinom pokazali sa Sveučilišta Sjever, no i da ga jedna stvar priječi da im je preda.
Pogledaj originalni članak

        Koprivničanci su naprasno ostali bez uvida u ostavštinu počasnog građanina Žarka Dolinara – svjetskog stolnoteniskog prvaka, znanstvenika s tri doktorata, pravednika među narodima, kolekcionara, poliglota, svjetskog putnika, slikara... – koja je unatrag dvije i pol godine bila izložena u prostorima gradske vijećnice.

Nije imala vremena

Do prvorazrednog kulturnog skandala došlo je jer je Branko Pleše, kojemu je Dolinar povjerio brigu o svojoj ostavštini, odnio eksponate s izložbe, nezadovoljan, kako tvrdi, odnosom gradske vlasti prema velikom Koprivničancu.

– Izložba je bila postavljena na rok od dvije godine i on je istekao u ožujku. Potom sam Gradu poslao inicijativu da se rok produlji, kako je, uostalom, i bilo zamišljeno. Prolazili su dani, tjedni i mjeseci bez ikakva odgovora. Gradonačelnicu sam vukao za rukav za kratak sastanak, no nikad nije imala vremena. Onda mi je pukao film. Oni uopće ne mare za Dolinara, čovjeka koji je osvojio prvu hrvatsku zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, a potom ostvario znanstvenu i kolekcionarsku karijeru vrijednu u svjetskim razmjerima – ogorčen je Pleše.

Dodaje da je gradskoj vlasti predložio da otkupi Dolinarovu rodnu kuću i ondje trajno pohrani njegovu golemu ostavštinu, no i za to nije bilo interesa. Blago neprocjenjive vrijednosti sada je ponovno u njegovoj kući, pohranjeno u ne sasvim adekvatnim uvjetima.

– Ne znam što ću sada. Možda bi bilo najbolje da sve predam Gradu Zagrebu, ondje su već pokazali interes i kazali da bi od Dolinara napravili novog Mimaru. Koprivnica ga s ovakvom vlašću ne zaslužuje – uvjeren je on.

Pleše kaže da su interes za ostavštinom pokazali sa Sveučilišta Sjever, no i da ga jedna stvar priječi da im je preda.

– To je sveučilište trebalo nositi Dolinarovo ime, takvu je odluku čak bilo donijelo Gradsko vijeće. No, kasnije su to zaboravili. Navodno Varaždinci na Dolinarovo ime nisu htjeli pristati – kaže Pleše.

Ugovor je istekao...

Gradska vlast indiferentno je dočekala njegovo povlačenje izložbe. – Ugovorom koji je istekao u ožujku 2015. precizirano je da gospodin Pleše može ponovo preuzeti svoj dio zbirke. S obzirom na to da nije sklopljen aneks o nastavku izlaganja, on je preuzeo svoj dio zbirke, za koji posjeduje sva vlasnička prava – kazala je glasnogovornica Gordana Biondić.     

>> Apel da zbirka Dolinar ostane u Koprivnici

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.