Hobi postao biznis

Domaćim pivarima uzor su bili Slovenci, a danas su jači od njih

Foto: Ivica Galović/Pixsell
Domaćim pivarima uzor su bili Slovenci, a danas su jači od njih
25.11.2015.
u 11:30
Prednost domaćih piva je što se rade bez aditiva i konzervansa po originalnoj njemačkoj recepturi i stoga ih pije sve veći broj Hrvata
Pogledaj originalni članak

Mario Bošnjak iz Sičica kod Nove Gradiške proizveo je posebnu liniju novog, Katarinskog piva. Riječ je o dunkel bocku, jakom nefiltriranom crnom pivu sa 6 posto alkohola, proizvedenom posebno za nedavno održani Katarinski sajam u Slavonskom Brodu. U svojoj maloj pivovari Bošnjak ga je napravio od četiri vrste slada i tri vrste hmelja. On je samo jedan od sve brojnijih malih pivara širom Hrvatske čija se domaća piva sve više piju i sve su privlačnija ugostiteljima.

– Nekada sam bio jedini mali pivar na sajmovima, no u zadnje vrijeme nas je puno. Organizirali smo se putem foruma. Danas smo jači od Slovenaca koji su nam prije bili uzor – rekao je Bošnjak, koji pivo prodaje kao turistički proizvod na kućnom pragu. U prosjeku na dan proizvede oko 300 litara. Mali pivari u Hrvatskoj sve više i lakše pronalaze put do kupaca, jer su njihova piva napravljena po originalnoj njemačkoj recepturi, pitka su, zdrava te bez aditiva i konzervansa. Mladi Požežanin Sandi Mance svoju je pivovaru kapaciteta 4000 litara mjesečno otvorio iz znatiželje i ljubavi prema pivu, a onda je shvatio kako bi mu to mogao postati i unosan biznis. Poznat je po "Slawoneru", vrhunskom pivu koje čine samo četiri prirodna sastojka – voda, hmelj, pivski kvasac i slador.

– Za dobro pivo važni su kvaliteta sirovine, znanje i strpljenje. Najbolja kritika koju sam dobio od onih koji su kušali moje pivo je da se ne planiraju vratiti na staro – kaže Mance. Zbog nedostatka novca, većina malih pivara radi s priručnom i improviziranom opremom. Prije je bilo problema i s nabavom sirovina, no sada već ima i dobavljača na više adresa u Hrvatskoj. Organizacijom festivala piva Brođani su željeli pokazati kako se kvalitetno domaće pivo može kuhati i kod kuće.

>> Novo Katarinsko pivo za prvi Brodski festival piva

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.