novigrad podravski

Donačelnik postao profesionalac i srušio koaliciju

Foto: Općina Novigrad Podravski
Donačelnik postao profesionalac i srušio koaliciju
06.03.2013.
u 14:00
Napanovu odluku da uzme plaću na teret općine osudilo je deset od 13 općinskih vijećnika kao nemoralnu
Pogledaj originalni članak

Zbog toga što je donačelnik općine Novigrad Podravski kod Koprivnice Branko Napan postao profesionalac i uzeo mjesečnu plaću od oko 5600 kuna neto, HSS i HSLS razvrgnuli su koaliciju s njegovim HNS-om. Ta je koalicija pobijedila na prošlim lokalnim izborima.

 Nisu mu dali

Napanovu odluku, koju je omogućio izmijenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi, nemoralnom je u jučerašnjem priopćenju nazvalo deset od 13 općinskih vijećnika.

– Iako o tome da će profesionalno obavljati dužnost dogradonačelnika nije bilo riječi kad smo sklapali koalicijski sporazum, Napan je odmah nakon izbora podnio takav zahtjev. Po tadašnjem zakonu to mu je moralo odobriti Općinsko vijeće, a mi to nismo učinili. On je još nekoliko puta tražio da dobije plaću profesionalca, ali svaki mu je put to odbijeno – kazao je Zlatko Mlakar, šef novigradskog HSS-a.

Izmijenjeni zakon Napanu je omogućio da od 1. ožujka, dakle dva i pol mjeseca prije novih izbora, bez ičije suglasnosti postane profesionalni donačelnik.

Njegov šef, načelnik Mladen Mađer (HSS), također je protiv toga.

Traži i zaostatke

– Ima pravo pet mjeseci primati plaću. To će općinski proračun opteretiti za oko 40.000 kuna, a taj novac već je predviđen za druge potrebe. Morat ćemo zbog toga ići u rebalans – izjavio je Mađer.

Napan, koji je godinama u Novigradu Podravskome držao mesnicu, a sada je u mirovini, ima svoju priču.

– Državi sam 40 godina kao obrtnik plaćao sve svoje obveze, sada je vrijeme da dobijem ono na što imam pravo po zakonu. Oni mene nazivaju nemoralnim? Pa prvih 18 mjeseci nisu mi dali nikakvu naknadu, a onda su mi dali minimalnih 800 i nešto kuna. Sudskim putem zatražit ću da mi isplate i naknadu za onih 18 mjeseci – izjavio je on.

Ustvrdio je, također, da koalicija HSS/HSLS/HNS nikad nije funkcionirala, nego je sve odluke donosio samo HSS.

– Sada ću se kandidirati za načelnika, uz podršku HNS-a i HSU-a. Hoće li mi ovo naštetiti? Ne, drago mi je da će ljudi sve doznati! – zaključio je Napan.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.