Poljski premijer

Donald Tusk: Za Putina se sankcije tek pripremaju

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Donald Tusk: Za Putina se sankcije tek pripremaju
04.03.2014.
u 16:26
Poljska dobrosusjedska politika prema Ukrajini, smatra Tusk, daje rezultate a tek sada mu neki europski lideri priznaju kako je pitanje energetske sigurnosti i diverzifikacije nabave energenata ključno za sigurnost kontinenta
Pogledaj originalni članak

Premijer zapadnog susjeda Ukrajine, Poljske, u televizijskom intervju u utorak navečer objasnio je zašto njegova zemlja ulaže maksimalne napore u rješenje krize.  - Poljska nije bila bez razloga bila prva zemlja koja je priznala neovisnost Ukrajine rekao je premijer Donald Tusk i potvrdio u Poljskoj često spominjanu tezu  da bez suverene Ukrajine nema neovisne Poljske.

Šef poljske vlade smatra da Poljaci kao malo tko razumiju što se događa u Ukrajini i kakav to ima značaj za cijelu regiju i Europu. Glavno pitanje u ovom trenutku prema premijeru Donaldu Tusku je da li je za Vladimira Putina pitanje neovisnosti Ukrajine već prošlost.

 - Krim može biti samo korak u planu Putina, rekao je poljski premijer Tusk. Poljska sva svoja djelovanja oko rješenja krize u Ukrajini planira unutar Unije. Ako budemo sami onda ćemo biti manje učinkoviti, objašnjavao je poljski premijer i dodao da Poljska „neće pokazivati mišiće“ te da zna da ima ograničene mogućnosti, ali da one nisu tako male.

Tusk je najavio da će paket sankcija protiv Rusije sa strane Europe biti donesen tek za nekoliko dana. Poljski mediji sve češće spominju da bi mjera koja bi moga stvarno „zaboljeti“ Putina i Kremlj bilo blokiranje računa ruskih bogataša i uvođenje viznih sankcija dužnosnicima iz Putinova okruženja. Poljski premijer, koji se više puta sretao s ruskim predsjednikom, objasnio da da nije zanemarivo značenje Putinova psihološkog profila kod donošenja odluka.

 - Majdan je doveo do kraha Putinove ranije planove, Olimpijada u Sočiju trebala je popraviti imidž zemlje, a Majdan je to pokvario, a osim toga Rusija ima svoje unutarnje i gospodarske probleme. Sve je to moglo utjecati na „iznenađujuće“ odluke Putina, objasnio je poljski premijer Tusk.

Poljska dobrosusjedska politika prema Ukrajini, smatra Tusk, daje rezultate a tek sada mu neki europski lideri priznaju kako je pitanje energetske sigurnosti i diverzifikacije nabave energenata ključno za sigurnost kontinenta.

 - Putin zna da je pitanje svjetskog sukoba isključeno. Rusija ima probleme, nije dovoljno imati vojne snage, smirivao je javnost poljski premijer Donald Tusk. Dio analitičara u Poljskoj smatra kako vojni ulazak Rusije na Krim i Ukrajinu može biti dvosjekli mač za Vladimira Putina. Glavni urednik dnevnika „Gazeta wyborcza“i bivši poljski disident Adam Michnik smatra da Ukrajina može biti za Putina „početak kraja“. Sličnog je pogleda i Nina Khrushcheva, unuka bivšeg vođe SSSR-a, Nikite Hruščova, čije izjave prenose poljski mediji.

 - Putin će se zadaviti Krimom, izjavila je Nina Khrushcheva, sada profesor u New Yorku i objasnila da Rusi sve manje prihvaćaju „patriotsku politiku Putina“ .

 - Ruski predsjednik se ponaša kao autokrata u punom sjaju, već je 14 godina na vlasti. Misli da je nepobjediv i misli da može sve postavljati kao pijune, a u biti živi u nerealnom svijetu, ocjenjuje unuka Nikite Hruščova. Za vrijeme vladavine njezina djeda, točno prije 60 godina Krim je postao dio Ukrajine.

>> UŽIVO SAD nudi Ukrajini milijardu dolara. Rusi blokirali Kerčki tjesnac!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar superhik74
superhik74
17:13 04.03.2014.

Mi Poljaci smo zajedno s nasim pajdasima Amerikancima lijepo "demokratski" mucili otete muslimane u tajnim (Black sites) u skladu s medjunarodnim normama i Zenevskom konvencijom, i trenutno okupiramo Afganistan, sto nije nikakvo krsenje integriteta te zemlje, zgog cega imamo moralnu obvezu kazniti strasnog Putina, koji je izvrsio agresiju na bratsku Ukrajinu na cijoj su vlasti demokratski batinama, bejzbol palicama, Molotovljevim koktelima, kamenjem i oruzjem dosli bratski neo-nacisti. Bravo Poljska, tako se stiti demokracija i ljudska prava. To je moralna veritkala.

AP
apolon
17:52 04.03.2014.

Ako bismo rezonirali posve hladno-razumsko, Poljaci kao da ( nažalost) nisu ništa naučili iz svoje bogate a često bolne prošlosti .Svakako da nije moguće opravdati Putinovu vojnu intervenciju na Krimu, no ova demonstracija moći kao i zanimljiv odaziv Ukrajinskog stanovništva simboličnim isticanjem zastava , daje jasan odgovor o potpunoj nemogućnosti prolaska referenduma oko (eventualnog) odlučivanja za mjesto u EU !Da li to Poljski premijer misli da će se u tom slučaju, sličan scenarij upriličiti kao nedavno u Kijevu?

Avatar sayla 007
sayla 007
17:26 04.03.2014.

Kakvi hipokriti, a prvi su rekli da nemaju namjeru prositi miliarde okolo da spase Ukrajinu.