ZRAČNI NAPADI NA KOMARCE

Dosadni insekti piju krv biračkom tijelu

22.05.2009.
u 17:34
Pogledaj originalni članak

Voda je došla do grla! Zbog učestalih pritužbi građana međimurski gradonačelnici i načelnici odlučili su stati na kraj dosadnim komarcima koji uznemiruju i bodu njihovo biračko tijelo. Danas je održan hitni kolegij čelnika gradova i općina sa samo jednom točkom - suzbijanje komaraca u Međimurskoj županiji.

Vatrogasna mjera
S obzirom na to da godinama nije bilo sluha za sustavno rješenje toga problema, zbog najezde komaraca, kojih je ove godine više nego ikad, predloženo je da se djeluje vatrogasnom mjerom, koja bi barem nakratko smanjila populaciju krvožednih insekata.

Sada, kada su već tu, jedino rješenje za veće površine je zaprašivanje iz zrakoplova, koje je ponudila tvrtka Cosmosol iz Osijeka. Potpišu li se u ponedjeljak ugovori s tom tvrtkom, za dan ili dva u zrak će se vinuti dva zrakoplova, koji u jednom naletu mogu zaprašiti 2800 hektara. Jedan od pilota bit će iskusni Slavko Markač iz Preloga, koji je taj posao već obavljao u nekim dijelovima Hrvatske.

- Prvi put smo preletjeli za košnje trave, drugi put nakon mjesec dana i na tom području iduće dvije ili tri godine komaraca je bilo manje nego na netretiranom području - kaže.

Najveći je problem cijena, koja je, kako je rečeno, stotinjak kuna s porezom na dodanu vrijednost po hektaru. Drugi je problem garancija jer uspješnost zaprašivanja ovisi o više faktora, od vremenskih uvjeta do migracije populacije komaraca.

- Koliko znam, komarac može preletjeti do 20 kilometara u jednom danu. Što sa susjednim županijama i državama? Mi ih danas u Donjoj Dubravi možemo zaprašiti, a sutra nam dolete iz Koprivnice. I što onda? - pitao je načelnik Donje Dubrave Marijan Varga.

Avioni ne smiju letjeti blizu granice sa Slovenijom i Mađarskom, što također može utjecati na učinak.

No, komarci su tu, postali su prava pošast, građani se žale, pa treba nekako rastjerati te kukce. Sustavnim suzbijanjem bavit će se od proljeća, kada je pravo vrijeme za uništavanje larvi, nova vlast.

U Čakovcu za zemlje
Grad Čakovec nije se zanimao za zračne napade na komarce jer ih Čakovčani već tri godine tamane sa zemlje.

- Mi smo još 2007. godine krenuli u sustavno suzbijanje u suradnji s Bioinstitutom - kaže Ivica Pongrac, iz čekovečke gradske uprave.

U Čakovcu se djeluje larvicidima i zamagljivanjem već odraslih komaraca.

Pogledajte na vecernji.hr