MAX! DONOSI

Dossier KHL - Medvjedi na ruskoj fronti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
medveščak (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
vladimir putin
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
damir gojanović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
medveščak (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
medveščak (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
medveščak (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
medveščak (1)
09.05.2013.
u 18:00
U Medveščakovoj bi skupini mogli biti Slovan, Donbass, Dinamo Minskom, SKA, Lev Prag i Vitjaz. S tim bi klubovima medvjedi igrali dvaput u Ledenoj i dvaput u njihovim dvoranama
Pogledaj originalni članak

Kada je Damir Gojanović u siječnju 2011. godine izjavio da će Medveščak u budućnosti možda postati član KHL-a, mnogi su se samo cinično nasmijali, donosi Max!. “Smijali su nam se i kada smo doslovno sa 500 eura na klupskom računu najavili ulazak u EBEL, a tvrdim da je manji korak ući u KHL nego je bio u EBEL!”, govorio je tada Gojanović.

Riječi predsjednika Medveščaka nakon 25 mjeseci pokazale su se istinitima, a 29. travnja 2013. godine pamtit će se kao uvjerljivo najvažniji dan u hrvatskoj hokejskoj povijesti, dan kada je na sastanku u Beču potvrđeno da će Medveščak iduće tri godine biti član KHL lige.

– To je uspjeh kao da Cibona uđe u NBA ligu – rekao je Gojanović.

I zaista, KHL je trenutačno druga najjača hokejska liga svijeta, po kvaliteti igre samo malo slabija od NHL-a. KHL bi iduće sezone trebalo činiti 28 klubova iz osam zemalja. Od toga je 21 ruski, a ostali su iz Hrvatske (Medveščak), Bjelorusije (Dinamo Minsk), Kazahstana (Astana), Latvije (Dinamo Riga), Ukrajine (Donbass Donjeck), Češke (Lev Prag) i Slovačke (Slovan Bratislava).

Tragedija Lokomotiva

Zagrebačka publika od rujna će u Ledenoj dvorani i ZG-Areni gledati velike hokejske majstore, igrače koji zarađuju i devet milijuna dolara godišnje. Najbolje je plaćeni igrač lige Aleksandar Radulov, u moskovskom CSKA zarađuje 9,2 milijuna dolara godišnje. Inače, Radulov je trostruki uzastopni MVP KHL-a te najbolji strijelac u povijesti lige (113 golova i 209 asistencija).

Šteta što Medveščak nije ušao u KHL godinu prije jer bi zbog lockouta u NHL-u navijači u Zagrebu gledali svjetske hokejske megazvijezde Aleksandra Ovječkina, Jevgenija Malkina, Ilju Kovaljčuka, Pavela Dacjuka...

KHL je široj svjetskoj javnosti nažalost najprepoznatljiviji po tragediji Lokomotiva iz Jaroslava, kluba koji je u zrakoplovnoj nesreći 7. rujna 2011. izgubio čitavu momčad i stručni stožer. Zbog toga prošle sezone nisu nastupali u KHL-u, no vratili su se već ove i stigli do doigravanja.

Sustav natjecanja za iduću sezonu još nije do kraja definiran, no predsjednik lige Aleksandar Medvedev najavio je četiri divizije po sedam momčadi, a ukupno bi svaka momčad u osnovnom dijelu sezone trebala odigrati 66 utakmica. U Medveščakovoj će skupini vjerojatno biti Slovan Bratislava, Donbass Donjeck, Dinamo Moskva, SKA Petersburg, Lev Prag i Vitjaz Čehov. S tim bi klubovima Medveščak igrao dvaput u Ledenoj i dvaput u njihovim dvoranama, dok bi kod ostalog 21 kluba medvjedi gostovali i ugostili ih samo jednom. To znači da bi hokejaši Medveščaka u sezoni prešli otprilike 173.000 kilometara! Najdalja putovanja? Vladivostok (8303 kilometara) i Habarovsk (8006 kilometara)!

Medveščak u prvoj sezoni, po svemu sudeći, čeka borba da ne budu kanta za napucavanje. Jer teško je očekivati da zagrebački klub može složiti momčad koja će ući u doigravanje, među 16 najboljih klubova. No bilo je i takvih primjera. Slovan Bratislava je ove godine, u svojoj debitantskoj sezoni, ušao u doigravanje kao 13. klub lige, i to s budžetom od 10 milijuna eura, koliko će otprilike imati i Medveščak.

Medvjedi će se, doduše, samo u teoriji, boriti za Gagarinov kup, odnosno veliki trofej težak 18 kilograma. Ime je dobio po prvom čovjeku u svemiru Juriju Gagarinu.

>> Energetski gigant Gazprom ulazi u Medveščak

Kazan i Dinamo najuspješniji

Srebrni pokal optočen zlatom težak je čak 18 kilograma – teži je i od NHL-ova Stanley cupa (15,5 kilograma). Pored Gagarinova kupa postoji i nagrada Kontinentalni kup za najbolju momčad u regularnom dijelu sezone. U pet odigranih sezona Kazan i Dinamo Moskva po dva su puta osvajali Gagarinov kup, a UFA je dva puta bila najbolja nakon regularnog dijela. Ako se slučajno dogodi da ruska momčad ne osvoji ligu, za što su šanse samo teorijske, onda će prvakom Rusije biti proglašena najbolje plasirana ruska momčad.

Svake godine u KHL-u se igra All-Star utakmica. Održava se uglavnom u siječnju i igraju je zapadna konferencija protiv istočne. Navijači biraju prvu liniju, a ostale hokejaše biraju novinari. Dvije godine All-star utakmica igrana je na Crvenom trgu.

Medveščak po igračkoj kvaliteti sigurno neće biti u vrhu KHL-a, no svim ruskim navijačima bit će jako zanimljiv suparnik jer medvjedi će u momčadi imati 25 Sjevernoamerikanaca. A poznata je “ljubav” između Rusa i Amerikanaca.

Medvjedi će podići gledanost

– Našu će momčad činiti Sjevernoamerikanci, i zato ćemo igrat potpuno drukčiji hokej od svih klubova u ligi. Složit ćemo momčad koja će biti suprotnost ruskom stilu hokeja. Više od svih igrat ćemo na snagu, tući ćemo se za svaku pobjedu. A zbog suparništva Rusa i Amerikanaca svima će biti poseban gušt igrati protiv nas – slaže se predsjednik Medveščaka.

Među 820 hokejaša koji su prošle sezone igrali u KHL-u najviše je Rusa (510), Kanađana je bilo 37, a Amerikanaca samo 13. I to u sezoni kada je bio lockout. Zbog čega hokejaši iz Sjeverne Amerike ne vole KHL? Zbog neugodnih iskustava koje su imali u proteklih pet godina. Pojedini američki hokejaši žalili su se da im klubovi namještaju skandale kako bi ih otpustili i izbjegli plaćanje visokih ugovora. Tako tvrde da su jednom igraču podmetnuli marihuanu, drugom seks s prostitutkom, a trećem dali da potpiše ugovor na ruskom jeziku prema kojem se odriče dviju mjesečnih plaća. Tako to rade Rusi kad američki hokejaši ne zadovolje potrebnu kvalitetu...

Kada je 2008. godine osnovana KHL liga, cilj Rusa bio je napraviti pandan američkom NHL-u. Po igračkoj kvaliteti su vrlo, vrlo blizu, no po komercijalnoj isplativosti lige još su jako daleko.

– KHL zasad nije realan poslovno isplativ projekt – rekao je Roman Beljajev, marketinški menadžer Metallurg Novokuznjecka, sa sjedištem u gradu od 600.000 ljudi, daleko u središnjem Sibiru.

KHL zasad nije ekonomski isplativ, no bez problema funkcionira jer većinu klubova sponzoriraju ruski oligarsi, koji klubove doživljavaju kao svoje igračke. A velik dio novca klubovima uplaćuju državne tvrtke. Primjerice, među glavnim sponzorima lige su energetski gigant Gazprom, zrakoplovna tvrtka Aeroflot...

Veliki ljubitelj KHL-a je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Često dolazi na utakmice, a zna i zaigrati na nekim ekshibicijama. Putin također podržava ideju, dapače, naredio je da KHL postane ravnopravan NHL-u, pa “sugerira” državnim tvrtkama da sponzoriraju ligu. U usporedbi s NHL-om, klubovi Ruske lige zasad dosta zaostaju i prema broju gledatelja. S prosjekom od 6.106 navijača po utakmici (rekord postavljen ove sezone) Rusi su u debelom minusu u odnosu na NHL s prosjekom 17.103 navijača (najviše Chicago - 21.775, najmanje NY Islandersi - 13.306).

Klubovi KHL-a dosta zaostaju za NHL-om i po godišnjim budžetima. Dok su budžeti Toronto Maple Leafsa, Montreal Canadiensa i New York Rangersa između 120 i 130 milijuna dolara, budžet najbogatijih ruskih klubova SKA Peterburga, CSKA, Bars Kazanja i Salavata je oko 60-70 milijuna dolara (50 milijuna eura). Medveščak će po budžetu biti na začelju lige, s otprilike 10 milijuna eura godišnje.

A drastična razlika u komercijalnoj isplativosti dviju najboljih hokejaških liga pogotovo se vidi na primjeru prodaje TV prava. Primjerice, čelnici NHL-a TV prava za utakmice prodali su NBC-u za 200 milijuna dolara godišnje, dok je KHL ista prodao za 4 milijuna dolara.

Mnogi su se iznenadili zbog čega su Rusi primili baš Medveščak u svoju ligu? Jedan od razloga je baš taj što u Medveščaku sve rade na “NHL način”, što uvijek teže spektaklu.

Sam predsjednik lige Aleksandar Medvedev bio je oduševljen kada je u Puli, na 25 Celzijevih stupnjeva, igrao ekshibicijsku hokejašku utakmicu u rimskom amfiteatru. Ruse je dojmila i luđačka atmosfera na svakoj utakmici u Areni, više od 15.000 gledatelja na utakmicama u Areni. Prošle sezone prosječno je na utakmicama Medveščaka bilo 8.835 gledatelja, a s time bi bili peti najgledaniji klub KHL-a.

Navijači iz sektora B više neće lakoćom biti najbolja navijačka skupina lige kao što je bio slučaj u EBEL-u. Većina KHL klubova ima organizirane skupine koje svoje klubove glasno bodre tijekom cijele utakmice. Nažalost, ima i huliganizma, no u ruskom sportu to je ionako normalna stvar.

– Uspjeli smo nagovoriti Ruse da nas prime u ligu, a sada će tek vidjeti što sve Hrvati mogu. Nagovarali smo ih tri sata na tom posljednjem sastanku, a presudili su naši navijači – poručio je Gojanović.

Ipak, nisu samo navijači i odlična atmosfera razlog što je Medveščak ušao u KHL. Rusi svoj interes gledaju puno šire, prije svega i kroz politiku. Rusija posljednjih godina želi postati jedan od ključnih gospodarskih igrača na Balkanu. Južni tok, Naftna industrija Srbije, Lukoil... Rusija nudi investicije u zamjenu za rast utjecaja, a baš kroz Medveščak Rusi na neki način žele ući na hrvatsko tržište.

>> Večernji list i KHL Medveščak izabrali pobjednicu natječaja

Dio fanova ne želi Medveščak

Dio ljubitelja KHL-a usprotivio se ulasku zagrebačkog kluba.

“Ovo je najgluplja odluka KHL-a od osnivanja. Nakon ulaska hrvatskog kluba, uskoro možemo očekivati i neki iz Meksika ili Mongolije. Dajte nam klub iz Švedske, Finske, Njemačke”, poručio je jedan navijač.

Ipak, prevladavaju oni koji su zaželjeli dobrodošlicu zagrebačkom klubu, koji misle da će Medveščak dignuti KHL na još višu razinu.

Ima i vrlo šaljivih komentara.

“A tko će igrati za taj Medveščak? Možda Modrić, Olić, Petrić?”.

No, znajući za sposobnost čelnika Medveščaka, ne sumnjamo da će zagrebački klub biti konkurentan već u prvoj sezoni, a u drugoj se već boriti i za ulazak u play-off. Uostalom, i u EBEL-u je Medveščak uvijek imao jedan od najmanjih budžeta lige, a svejedno se borio za sam vrh. Zato niti u jakoj KHL ligi sigurno neće biti samo prolaznici. A da će od rujna u Zagrebu početi novo hokejaško ludilo, u to više nitko ne sumnja. Jer KHL je za EBEL space shuttle, a to će zagrebačka publika sigurno prepoznati. Dobra je vijest i to što će se Dinamo Moskva, CSKA, SKA i drugi velikani ruskog hokeja moći gledati za svega 40 ili 50 kuna.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.