detaljno obrazloženje

Dosuđena ništetna ulazna i izlazna naknada u CHF kreditu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Dosuđena ništetna ulazna i izlazna naknada u CHF kreditu
20.03.2021.
u 16:07
Banka će klijentu ukupno vratiti više od pola iznosa kredita, oko 66.000 kuna, zbog nepoštenih odredbi ugovora; valutne klauzule te ulazne i izlazne naknade
Pogledaj originalni članak

Više od pola iznosa auto kredita, podignutog u u švicarskom franku, oko 66.000 kuna, vratit će OTP banka klijentu koji je u petak utužio ništetnost ulazne i izlazne naknade, a u prethodnom postupku se nagodio i za ništetnu valutnu klauzulu.

Sutkinja Općinskog suda u Zlataru, Stalne službe u Donjoj Stubici, Vesna Posavec, presudila je ništetnost izlazne i ulazne naknade za kredit tadašnje HVB Splitske banke (OTP je pravni sljednik), otplaćen 2011. drugim kreditom. Presuda je prvostupanjska, a postane li pravomoćna, banka za ništetnu ulaznu naknadu mora isplatiti 8245 kuna, uključujući zatezne kamate, te za izlaznu naknadu još 3466 kuna. Plaća i trošak postupka od 8525 kuna.

U trenutku podizanja kredita klijent je platio ulaznu naknadu 3122 kune, a kad ga je prijevremeno otplaćivao drugim kreditom i izlaznu od 1845 kuna. Odvjetnik Ivan Adžić koji je vodio postupak prethodno je utužio i ništetnost valutne klauzule te je dužniku koji se nagodio s bankom nedavno isplaćeno 46.000 kuna.

- Ovo je druga presuda za ništetnu ulaznu naknadu u Hrvatskoj, ali prva s ovako detaljnim obrazloženjem sutkinje koja je razmotrila i praksu Suda EU na osnovi dostavljene presude u španjolskom slučaju, C-224/19. Ulazna i izlazna naknada su naplaćene bez dogovora s klijentom i bez ikakvog kriterija vezanog uz stvarni trošak. To je kao da ja, uz propisanu odvjetničku tarifu, naplatim što na sud dolazim u čistoj, bijeloj košulji i s aktovkom – argumentira odvjetnik Adžić.

Presudom, o kojoj je izvijestila i Udruga Franak, sutkinja je utvrdila sljedeće:

1. Nije potrebno vještačiti iznose, jer se iz prometa po kreditu zorno vidi kojim su iznosi posrijedi i kada su naplaćeni.

2. Naknada za obradu kredita ugovorena je po principu „uzmi ili ostavi“ i potrošač nije mogao utjecati na tu odredbu, odnosno o njoj se nije pregovaralo.

3. Tužitelj ne bi mogao ugovoriti kredit ako ne bi pristao na unaprijed formuliranu odredbu o tzv. Ulaznoj naknadi.

4. U ugovoru nije navedeno od čega se sastoji ulazna naknada.

5. U ugovoru nije navedeno niti koji je razlog da ulazna naknada iznosi baš tri posto od iznosa kredita.

6. Ulazna naknada uzrokovala je neravnotežu na štetu potrošača tužitelja i zbog toga je ništetna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KP
Karlovacko pivo
20:28 20.03.2021.

Kako stvari stoje svi koji su digli kredite u frankama banke ce njima biti duzne vracati mjesecnu ratu kredita

DU
Deleted user
19:47 20.03.2021.

Di je onaj majmun?Da nam objasni kako smo ,mi,frankovci povlašteni.Idiote,javise!

JO
Jose Oklahoma
20:26 20.03.2021.

Koga vi to obmanjujete? Ološ novinarski korumpirani!