sustav ne funkcionira

Dr. Ante Čorušić: Premalo je osoblja za smjenski rad u bolnicama

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Dr. Ante Čorušić: Premalo je osoblja za smjenski rad u bolnicama
19.02.2014.
u 15:00
Liječnicima treba dati pravo na 72 sata prekovremenog rada mjesečno, kaže šef HDZ-ova odbora za zdravstvo
Pogledaj originalni članak

1. Kako komentirate uvođenje smjenskog rada u bolnice?

Zbog kroničnog nedostatka liječnika i medicinskih sestara u većini hrvatskih bolnica, smjenski rad nije moguće uvesti a da se pritom značajno ne smanji obujam i kvaliteta zdravstvene zaštite. Apsolutno poštovanje ''oktroiranog“ kolektivnog ugovora (40+8 sati tjednog rada uz pravo na dva dana kontinuiranog tjednog odmora) jednostavno ne omogućuje normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Netko bi za to konačno morao odgovarati.

2. Zbog smjenskog rada povećavaju se liste čekanja, kako to riješiti?

U zadnjih 12 mjeseci liste čekanja su udvostručene. Nemojmo zaboraviti da je Vlada na početku svog mandata obećala prepoloviti liste čekanja u roku od šest mjeseci. Gdje smo sada? Liste čekanja se mogu smanjiti uvođenjem mogućnosti mjesečnog prekovremenog rada do 72 sata. Naravno, taj prekovremeni rad liječnika morao bi se i platiti.

3. Kako zaustaviti odljev liječnika iz Hrvatske?

Uvođenjem modela liječnika samostalnih djelatnika. Po tom bi modelu liječnik osim s matičnom institucijom mogao potpisati ugovor sa još dvije bolnice i u njima izvoditi zahvate i medicinske usluge za koje su te bolnice akreditirane. Po tom modelu, vrhunski liječnik ide k pacijentu, educira kolege u dotičnoj bolnici i dodatno zaradi. To je jedini način da najbolji i najproduktivniji liječnici ostanu u Hrvatskoj.

>>'Odlazimo u Njemačku, tamo je plaća četiri do pet puta veća'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ĐO
đoništulić
16:42 19.02.2014.

Ovo je hdz-ov strateg -bljak(od njega niš pametnoga)

BU
Bubalamala
16:51 19.02.2014.

Ako ode pola ljecnika u inostranstvo liste cekanja ce opet biti iste.Ja mislim da je njima u interesu da to bude tako kako bi se prikazali zrtvama.Kad bi radili po njemackom sistemu nebi bilo listi cekanja jer svabo je sve proracunao pa se tocno zna koliko moras obaviti posla za radnog vremena i jos se boriti za svakog pacijenta ono-ustati sa stolice zamoliti ga da ude porazgovarati kao sa covjekom i sl.

NV
novo vriijeme
16:21 19.02.2014.

Rajko Ostojić je jedini kojem nije bilo jasno koji će biti rezultat njegovog "eksperimenta", svi koji rade u zdravstvu su znali da će se produljiti liste čekanja, ali eto sada se to i dokazalo. Cijena je pregolema. Zar se ovako dugim listama posebno pretragama neće ugroziti zdravlje pacijenata. Npr. sumnja se na ca debelog crijeva danas, a pretraga za godinu dana, koliki će biti tumor kada ga ugledaju.