a nijemci ogorčeni

Draghi spasio euro! Njemački guverner: ECB je dužnicima droga

Foto: Reuters/PIXSELL
Mario Draghi
Foto: Reuters/PIXSELL
jens weidmann
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
'SPECIJAL 24 SATA EXPRESS 30.01.2012., Zagreb - Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
06.09.2012.
u 14:11
Ovo je jedino rješenje za privremeni spas EU, a ECB je postao europska vlada, smatra Ljubo Jurčić
Pogledaj originalni članak

Mi smo posljednja crta obrane i bit ćemo potpuno učinkoviti: pokazat ćemo da strahovi investitora o poništavanju eura kao jedinstvene valute nisu utemeljeni, objavila je danas Europska središnja banka u Frankfurtu nakon dramatične sjednice upravnog vijeća na kojoj je predsjednik Mario Draghi – unatoč njemačkom protivljenju i protupožarnoj uzbuni u zgradi koja se, na sreću, pokazala lažnom – uspio progurati odluku koja bi, barem privremeno, mogla spasiti eurozonu. Prije mjesec dana Draghi je izjavio da će ECB u bici za spas eura učiniti “što god bude potrebno”. Danas je pokazao što je pod tim mislio.

>> Prve reakcije tržišta

Samo Nijemci protiv

Nova politika ECB-a, rekao je Draghi, “omogućit će nam da riješimo teške poremećaje na tržištu državnih obveznica”. Zemlje će morati zadovoljiti striktne uvjete prije no što ECB počne spašavati njihove obveznice, ali ECB nema limit, može potrošiti koliko god želi.

– Količina novca bit će primjerena ciljevima koje želimo postići – rekao je Draghi. Iako to nije izgovorio, cilj je taj da se goleme razlike između cijene zaduživanja, primjerice, jedne Španjolske i jedne Njemačke, svedu ponovno na razinu koja bi bila sukladna činjenici da su obje zemlje dio iste monetarne unije. ECB-ov program kupnje obveznica bit će ograničen samo na one koje dospijevaju za tri i manje godina jer je Draghi pronašao tumačenje prema kojemu takvo kratkoročno financiranje ne izlazi iz okvira ECB-a, koja inače nema ovlasti financirati države, već održavati stabilnost cijena u eurozoni.

Nijemci su se protivili Draghiju upravo zbog te dvojbe o tomu izlazi li ECB izvan svojih ovlasti i hoće li politika kupnje obveznica voditi u tiskanje novca i inflaciju. Talijan na čelu ECB-a nije otkrio tko je bio taj jedan glas (u 23-eročlanom vijeću) koji nije podržao odluku, ali svi su odmah zaključili da je to bio šef njemačke Bundesbanke Jens Weidmann.

– Ovakva politika za mene je previše blizu financiranju država uz pomoć tiskanja novca – upozorio je Weidemann u razgovoru za Spiegel. Njemački prvi bankar i bivši savjetnik kancelarke Angele Merkel upozorava da zemlje pogođene krizom neće provesti nužne reforme jer će svježi novac sada neograničeno dobivati iz Europske središnje banke.

– Ne smijemo podcijeniti rizik da financiranje preko ECB-a može postati zarazno kao droga – kazao je Weidemann.

Uvjete diktira Trojka

Novinari koji su u velikom broju pratili događaje u Frankfurtu čak su se i šalili da se protupožarni alarm možda aktivirao jer se Weidmann na sastanku odlučio samospaliti u znak prosvjeda protiv donesene odluke. Drugi su se šalili da je požar možda zahvatio tiskarske strojeve kad je počelo masovno tiskanje eura. Ali, iako su vatrogasci zaista stigli pred zgradu ECB-a upravo u trenucima dok je upravno vijeće glasalo o važnoj odluci, uzbuna je bila lažna.

Mario Draghi uvjerava da je ovaj program kupnje obveznica drukčiji od prethodna dva, zbog uvjeta koje zemlja mora ispuniti da bi joj ECB priskočio upomoć. Zemlje će morati biti u aranžmanu s MMF-om, dakle bit će pod nadzorom tzv. Trojke, po čijem će diktatu provoditi reforme. Ta uvjetovanost vjerojatno znači da Španjolska ne može izbjeći dolazak Trojke. Osim strogih uvjeta, Draghi je naveo i transparentnost: redovito će se objavljivati čije obveznice i u kojoj količini ECB kupuje.

– Sve to navodi nas na zaključak da će program ovaj put zaista i funkcionirati – rekao je Draghi.

– Ovo je jedino rješenje za privremeni spas Europe. ECB je postao vlada Europe, koja inflacijom želi financirati grčke, španjolske i talijanske dugove, a to radi i SAD – komentirao je ekonomist Ljubo Jurčić. Jurčić smatra da ovaj potez ECB-a može biti rješenje za najviše dvije godine.

– Privid je da se ekonomija može stabilizirati financijskim transakcijama. Na kraju – za najviše dvije godine, a možda već i za šest mjeseci – račun za naplatu opet će doći Njemačkoj jer jedino oni imaju stvarni novac iza kojeg stoji realna ekonomija – zaključio je Ljubo Jurčić.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

CI
cicibela
18:05 06.09.2012.

Kojim to novcem će ECB kupovati obveznice? Onim naštampanim iz ničega, kao što to radi i američki FED? I kakva je to središnja banka ECB koja nema države? Fikciju o EU hrane drugom fikcijom tj valutom koja nema nikakve podloge. Bolesni umovi su naumili vladati Europom, ali osim silne želje za kontrolom i moći, nemaju nikakvo suvislo rješenje.

DO
DoktorAmer
19:31 06.09.2012.

Cicibela, plan je otprilike ovakav: sa stimulacijom [stampanjem novca], potaknes rast europske privrede. Ako ostavaris rast od 5 % u EU, to ti je otprilike 1000 milijardi eura godisnje ili 10000 milijardi kroz 10 godina. Od toga uberes nekih 30 % poreza, dakle 3000 milijardi eura, i svi tvoji dugovi su rijeseni. Naravno, kas GNP pada imas obrnutu situaciju i dugova se nikad ne rijess jer stalno rase.

ZA
zagabria1
15:59 06.09.2012.

odluka o kupnji obveznica dužnika je dobar razvoj događaja. EU će naravno opstati, ali sa promijenjenim pravilima igre. Više neće biti finoće i glumljenja da je bogati sjever jednako produktivan kao pomalo uspavani jug. Vrlo vjerojatno nastati će Eu sa dvije brzine ili dva kruga, što ne znači da će 'vanjski' krug objektivno lošije živjeti jer velika je dilema da li je bolje biti bogat i da po cijeli dan radiš ili nešto siromašniji ali sa bogatijim društvenim i privatnom životom (nao npr. mediteranske zemlje, među njima i Hrvatska). U takvim konstelacijama mislim da Hrvatska ima velike šanse za prosperitet jer em je mediteranska zemlja sa laid-back životom em ima šanse za biznis na sjevernjački način. Budućnost je dobra