MATURANTI U ŠOKU

Drama na slovenskoj granici: Sirijca izvukli iz busa i zabranili mu prolaz

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Drama na slovenskoj granici: Sirijca izvukli iz busa i zabranili mu prolaz
04.10.2017.
u 12:02
'Svi su vrištali jer im nije bilo jasno što se događa. Bili su očajni, jer prijatelj ne može dalje s njima'
Pogledaj originalni članak

Izlet zagrebačkih srednjoškolaca u Rim prije nekoliko se dana pretvorio u pravi pakao. Njihovog prijatelja, inače sirijskog državljanina, slovenska je policija na granici izbacila iz autobusa.

Djeca su, kako doznaje Net.hr, organizirano krenula u Italiju. Kada je slovenska granična policija shvatila da se među učenicima nalazi dječak s putovnicom Sirije, odlučila mu je zabraniti ulazak u schengenski prostor.

– Svi su vrištali jer im nije bilo jasno što se događa. Bili su očajni, jer prijatelj ne može dalje s njima – pričaju zgroženi srednjoškolci.

Riječ je o dječaku čiji otac radi kao ortoped u Zagrebu. On je još 2012. godine došao živjeti u Hrvatsku, nakon ranog djetinjstva provedenog u sirijskom Homsu. Hrvatski je, iako je strepio od toga, vrlo brzo i lako naučio. 

Njegovi prijatelji i profesori imaju o njemu najbolje mišljenje. Opisuju ga kao drago dijete koje se odlično uklopilo u novu sredinu. Dio dječakove obitelji ostao je u Siriji, dok je dio preselio u Rusiju. 

Dječak je pak sretan što je završio u Hrvatskoj, mirnoj i lijepoj zemlji, kako kaže.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

PR
prohujalo
12:23 04.10.2017.

Da li osobe sa Sirijskom putovnicom trebaju vizu za Sloveniju tj. prostor Shengena? To autor ove obavijesti nije naveo. Pisanje da je to drago i pametno dijete koje se brzo uklopilo u okruženje nije jamstvo da može putovati bez valjano ovjerenih dokumenata. Čitateljima nisu podastrete sve informacije nego samo reakcija učenika!

Avatar sidhara
sidhara
12:19 04.10.2017.

Pa i ne moze mali ici u Italiju, ako nema Hrvatsku Putovnicu, treba mu viza za Italiju. Slovenci rade samo svoj posao, sto bi trebali baviti se kriminalom kao i vi? Krivi su ucitelji sto su ga poslali, oni moraju odgovarati i skola, a ne Slovenci.

Avatar Dr Evil
Dr Evil
12:34 04.10.2017.

Po meni je ovo propust škole prije svega tajništva ili razrednika. Ako ti NISU sva djeca HRVATSKI DRŽAVLJANI onda bi trebalo provjeriti smiju li napuštati RH uopće ili im npr. treba viza. Ako mali ima stranu putovnicu onda vrijede pravila za sve državljane te zemlje. I roditelji bi trebali znati da je mali strani državljanin i da za njega vrijede pravila kao i za bilo kojeg sirijca. Pa ista priča je i u nogometnim klubovima ako imate npr. igrača Kosova kojeg neke europske države nisu priznale pa ne može putovati gdje hoće bez vize - koja se čeka itd. Zato i nogometni klubovi paze iz koje zemlje kupuju igrače da im se ne bi ovakve stvari dešavale. Ovako zbog nemara škole/roditelja ispašta cijeli autobus.