POTVRDIO AZOP

Drama u SDP-u: Pokrenut postupak protiv stranke zbog sumnje u kršenje osobnih podataka

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao izjavu za medije
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Peđa Grbin na konferenciji za medije objavio kako nema ništa od dogovora SDP-a i Domovinskog pokreta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Peđa Grbin o sukobu nadležnosti između DORH-a i EPPO-a
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Peđa Grbin na konferenciji za medije objavio kako nema ništa od dogovora SDP-a i Domovinskog pokreta
05.06.2024.
u 17:46
Ranije su SDP-ovci optužili bivšeg člana i bivšeg predsjednika splitske organizacije Damira Barbira da je nakon izlaska iz stranke ukrao bazu s podacima oko 12.000 građana koje je prije izbora zvao i agitirao da glasaju za njega
Pogledaj originalni članak

Protiv SDP-a pokrenut je postupak jer su vodili internu bazu podataka o članovima i simpatizerima stranke jer se sumnja da su bila povrijeđeni osobni podaci građana, potvrdila je to Agencija zaštitu osobnih podataka (AZOP) Tportalu.

Ranije su SDP-ovci optužili bivšeg člana i bivšeg predsjednika splitske organizacije Damira Barbira da je nakon izlaska iz stranke ukrao bazu s podacima oko 12.000 građana koje je prije izbora zvao i agitirao da glasaju za njega, a zbog cijele drame AZOP je pokrenuo i postupak. 

- Nadzorno postupanje nad SDP-om (Socijaldemokratska partija Hrvatske) je u tijeku te će se isto provesti i nad ostalim subjektima o kojima je izvještavano u medijima da su uključeni u možebitnu povredu osobnih podataka - objasnili su, jer je više građana bilo reklo da sami ne znaju kako su se našli na toj listi te da privolu za to nisu dali. 

- Da, postupak je pokrenut. Dok on traje, nemamo namjeru komentirati ga - potvrdio je i poslovni direktor SDP-a Igor Cigula, dok je Duje Kozomare, osnivač i direktor Consent koja je specijalizirana za GDPR, objasnio kakvu kaznu SDP može očekivati.

POVEZANI ČLANCI:

- Upravne novčane kazne kreću se u iznosu do 20 milijuna eura ili, u slučaju poduzetnika, do četiri posto ukupnog godišnjeg prometa na svjetskoj razini za prethodnu financijsku godinu, ovisno o tome što je veće. Prilikom izricanja kazne promatra se i proračun same organizacije jer njena svrha nije dovesti do bankrota, nego da posluži kao dovoljno upozorenje da se slični propusti u budućnosti ne ponavljaju - objasnio je.

>> VIDEO Premijer usred presice isprobao kimono: 'Malo je knap'

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar MarkoHR
MarkoHR
18:19 05.06.2024.

Dakle, SDP će uskoro postati pravomoćno osuđena kriminalna organizacija?

Avatar argus100
argus100
17:59 05.06.2024.

Ne mogu vjerovati. Oni? Nema šanse, pa prema njihovom obrascu ponašanja je i izmišljena riječ POŠTENJACI. Tako da, nema šanse. Oni ne krše nikad zakon.

Avatar gladius
gladius
18:37 05.06.2024.

Odgovor "predsjednika" SDP-a Grbina slijedi kad se stvarni predsjednik SDP-a Milanović vrati sa sindikalnog izleta po Brazilu.