Izvanredno stanje

Dramatičan dan u sisačkoj Posavini

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
Dramatičan dan u sisačkoj Posavini
20.09.2010.
u 16:45
Ujutro su mještani posavskih sela i vatrogasci bili prepušteni sami sebi, bez vreća i pijeska, a kasnije su im priskočili u pomoć pripadnici policije i vojske
Pogledaj originalni članak

Cijeli je današnji dan protekao u dramatičnoj borbi stanovnika sisačke gornje Posavine s nabujalom Savom. U Dubrovčaku, Željeznom Desnom, Trebarjevu Desnom, Martinskoj Vesi, Žirčici i Tišini Kaptolskoj proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

– Nismo vjerovali da nas Sava opet može ponovo iznenaditi i ugroziti – kaže Marija Pokas iz Martinske Vesi.

Betonski elementi čekaju

Najviše su ogorčeni bili mještani Trebarjeva, jer im je nedostajalo vreća i pijeska. Čak su blokirali kamion s pijeskom za Dubrovčak, dok nije istovario dio tereta.

– Već godinama nas Sava ugrožava, a 500 m obrambenog zida još nije sagrađeno. A betonski elementi već tri godine stoje ispred mjesnog doma – ogorčen je Ivan Medved.

Mještani strahuju i od zaobalnih voda s pašnjaka, gdje se na ispaši nalazi nekoliko stotina grla stoke. – Sada ne razmišljamo o stoci na pašnjaku. Ako ne spasimo sebe i domaćinstva, što će nam stoka – kaže Barica Posavec iz Željeznog. S olakšanjem je dočekana pomoć pripadnika interventne postrojbe policije i Hrvatske vojske.

Zatvorena posavska cesta

Sava u gornjem toku stagnira i opada, ali opuštanja još nema. Na nekoliko se mjesta voda prelila preko posavske ceste, pa je na njoj promet bio obustavljen.

Sisački Stožer zaštite i spašavanja obavio je sve pripreme za moguću evakuaciju stanovništva s ugroženog područja, koje je jučer obišla i županica Marina Lovrić Merzel sa suradnicima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IB
istina_boli
07:59 22.09.2010.

Oho, i ovdje plivaju moje stvari pokradene u oluji, po tudjim dvoristima. Pa koliko vas je bilo u toj pljacki?