državna matura

Drugi rok državne mature: Najviše ponavljača iz matematike

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Drugi rok državne mature: Najviše ponavljača iz matematike
21.07.2011.
u 22:00
Najveći broj učenika, njih 1778, prijavio je samo jedan ispit, 10 ih je prijavilo devet, a 11 će ih ponovno polagati osam predmeta
Pogledaj originalni članak

Na drugom, jesenskom roku državnu maturu polagat će 5470 učenika. Riječ je, uglavnom, o maturantima koji nisu uspjeli na prvom ispitnom roku dobiti pozitivne ocjene iz tri obvezna predmeta – matematike, hrvatskog i stranog jezika te u manjem broju o onima koji žele popraviti ocjenu iz nekog od obveznih ili izbornih predmeta. Hrvatski jezik na višoj razini tako će ponovno polagati 1106 maturanata, a na osnovnoj B razini njih 1232. Najveći broj učenika ponavljat će ispit iz matematike na osnovnoj B razini – čak 2907 ponovno je prijavilo taj ispit.

Na višoj A razini test iz matematike u jesenskom roku rješavat će 387 učenika. Zanimljivo je da će pojedine izborne predmete, primjerice francuski ili latinski, polagati samo po jedan učenik, ali i da će vjeronauk ponavljati njih 37. Najveći broj učenika (1778) prijavio je samo jedan ispit, deset učenika prijavilo je devet ispita, a jedanaest učenika polagat će osam predmeta. Jedan dio njih s maturom položenom u jesenskom roku pokušat će upisati neki studij na kojem je preostalo slobodnih mjesta, a većina će pričekati sljedeću godinu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
05:57 22.07.2011.

matematika i hrvatski se moraju nauciti. tako da je to u redu

DO
doktorica
08:20 22.07.2011.

a tek koliko će koštati instrukcije roditelje.....

PR
presvetli
09:55 22.07.2011.

A jel mi može netko objasniti čemu uopče ta državna matura kad ionako svaki fakultet ima svoje prosudbene razgovore, testove snalažljivosti, razredbene ispite i druge načine sličnih imena za sakupljanje novaca od roditelja i djece. Nadalje, ta državna matura i nije ništa drugo nego maltretiranje djece a pogotovo nakon otkrivanja afera s nekim školama koje su svojim učenicima davali točne odgovore da bi škola bila poznata po dobroj prolaznosti na državnoj maturi. Dakle koga oni varaju, varaju sebe i djecu u onim školama u kojima to isto nije bilo moguće. Slažem se sa komentarima da matematiku treba znati li onda treba organizirati provođenje državne mature van škola i pod kontrolom potpuno nedovisnih komisija.