ekskluzivno

Država osniva naftnu kompaniju jer želi nadzor nad bogatstvima

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL
Država osniva naftnu kompaniju jer želi nadzor nad bogatstvima
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
04.02.2013.
u 09:50
Osnivanjem nove naftne tvrtke država bi trebala vratiti dio ovlasti u sustavu gospodarenja naftnim i plinskim bogatstvima koje je izgubila nedovoljno pripremljenom privatizacijom Ine
Pogledaj originalni članak

Hrvatska Vlada osniva novu državnu naftnu kompaniju. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, upravo je to jedna od ključnih novosti prijedloga Zakona o ugljikovodicima, koji bi idućih tjedana trebao ući u Vladinu proceduru.

Koncesije pod povećalo

Nova kompanija trebala bi biti ključni zastupnik interesa države u poslovima gospodarenja nacionalnim naftnim i plinskim bogatstvima te u njezino ime sudjelovati u projektima njihove eksploatacije. Prema toj ideji, upravo bi ta nova državna tvrtka bila ključno tijelo državnog tehničkog i stručnog nadzora nad koncesionarima za eksploataciju ugljikovodika, koju je u prošlosti provodilo Ministarstvo gospodarstva, a često nije bila adekvatna. Ovako bi, oformljivanjem nove kompanije u kojoj bi bili zaposleni renomirani stručnjaci s iskustvom rada u naftnom sektoru, interesi države trebali biti znatno jače zastupljeni. Također, nova državna naftna tvrtka trebala bi aktivno sudjelovati i u drugim poslovima vezanima uz sektor, kao što je uspostava jedinstvene baze podataka o dosadašnjim istraživanjima i eksploataciji domaćih rudnih bogatstava, kakva danas ne postoji.

Kako se doznaje, u Vladi su se na ovakvo rješenje odlučili nakon brojnih konzultacija sa stručnom javnosti, a na osnivanje posebne državne institucije za ovu svrhu nedavno je pozvalo i Znanstveno vijeće za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa. Doduše, njihov prijedlog bio je da se osnuje državna Agencija za mineralne sirovine, no u Ministarstvu gospodarstva na kraju su se ipak odlučili da to bude državna tvrtka, smatrajući kako za to, osim tradicije, postoji i više praktičnih razloga. Prije svega, Agencija ne bi mogla sudjelovati kao partner budućim koncesionarima po osnovi “product sharing agreementa” – jedne od tri vrste ugovora kakve će se u budućnosti sklapati s investitorima zainteresiranima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj.

Riječ je o ugovorima prema kojima država s koncesionarom, umjesto fiksne rudne rente, dogovara podjelu proizvedenih ugljikovodika, no onda mora imati i vrlo efikasnu kontrolu i uvid u sam proces proizvodnje. To će biti temeljni zadatak nove kompanije. Osnivanjem nove državne naftne tvrtke Hrvatska bi konačno trebala vratiti dio svojih suverenih ovlasti u sustavu gospodarenja naftnim i plinskim bogatstvima koje je izgubila nedovoljno pripremljenom privatizacijom Ine. Naime, ta kompanija desetljećima je funkcionirala kao neformalno ministarstvo ugljikovodika, obnašajući i cijeli niz javnih funkcija. Kako te funkcije i djelatnosti iz kompanije pri privatizaciji nisu izdvojene, proteklih godina na snazi je bio čudan sustav da je tvrtka praktički i dalje funkcionirala kao državni monopolist – jedini koncesionar za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u državi – ali u privatnom vlasništvu i uz potpuno komercijalne ciljeve. Država, pak, često nije imala dovoljno znanja, iskustva i resursa da preuzme svoju novu ulogu regulatora.

Okupljanje stručnjaka

Osnivanje nove državne tvrtke mogao bi biti prvi korak k ponovnom okrupnjavanju stručnosti u naftnom sektoru pod kapom države te stvarne liberalizacije tog segmenta ekonomije.

Taj novi odnos mogao bi koristiti i Ini, koja bi suočena s novopridošlom konkurencijom u obliku velikih stranih naftnih kompanija koje su već iskazale interes za istraživanje domaćih nalazišta mogla biti motivirana za povećanje aktivnosti u trećim državama, koje su već godinama u stagnaciji.

>>Radnici zabrinuti; Kakva je sudbina sisačke rafinerije?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

KA
kantalonac
20:54 04.02.2013.

Ovakva nadzorna i regulatorna državna tvrtka je trebala biti ustanovljna davno, u vrijme prije prodaje INA-e. Ali, nikada nije kasno. Samo, uposlenici te tvrtke će morati biti pod 24-7 nadzorom USKOK-a, jer zamislite, o vašem potpisu ovisi biznis težak milijardu-dvije eura. E to će biti interesantno. Eto posla za istraživačko novinarstvo - neće novine tek tako propasti.

DO
downunder
09:56 04.02.2013.

Ako to naprave to je doista hvalevrijedan potez i po tome ce se pamtit ova vlada. Zato samo naprijed, iako ste mi gadljivi, u ovom imate 100% podrsku

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:37 04.02.2013.

Hm Ovo me podsječa na legendarne Gruntovčane. Najprije prodaš nabolju bređu kravicu iz štalice, potrošiš penezeke, a onda pripuštaš mršavu jalovicu, nadajuči se da bu se čudo dogodilo. Naravno, pozoveš stručnjake Cinobera, Pišpeka, Čvarkeša i slične, da ti dijele savjete.