UPISI Nisu svi odustali od prijamnih ispita

Državna matura za čak 26 fakulteta neće biti jedini uvjet

04.03.2009.
u 16:27
Pogledaj originalni članak

Sva sveučilišta u Hrvatskoj i službeno su prihvatila državnu maturu kao preduvjet za upis na fakultete, odnosno od 2010. godine nitko neće moći postati brucoš bez položene državne mature.

Skinite PDF dokument: Vrednovanje rezultata mature po sveučilištima

Primorac - ministar koji je otvorio Pandorinu kutiju

No to ne znači da su svi fakulteti odustali od prijamnih ispita. Njih i dalje zahtijeva 26 fakulteta. Primjerice, Kineziološki fakultet imat će dodatnu provjeru specifičnih znanja, kao i Likovna akademija, dok će na Pravu, primjerice, budući brucoši pisati test općeg znanja, razumijevanja i logičkog zaključivanja.


Prošlogodišnji prosvjedi protiv državne mature

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u srijedu je od svih sveučilišta dobilo i popis obveznih i izbornih predmeta koje će svi gimnazijalci, kao i svi ostali maturanti koji se žele upisati na neki fakultet, morati položiti. A obvezni predmeti su hrvatski, matematika i strani jezik, koji će se polagati na dvjema razinama - naprednoj A i nižoj B razini.

Te predmete moraju položiti svi, a koju razinu moraju zadovoljiti iz kojeg od tih predmeta ovisi o fakultetu. Primjerice, da bi se upisali na Ekonomski fakultet, budući brucoši morat će i iz matematike i hrvatskoga te stranog jezika položiti višu, A razinu.

Pogledajte na vecernji.hr