obustavit će emitiranje na 5 minuta

Državna televizija u BiH pred gašenjem zbog blokade računa

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zgrada Državne televizije Bosne i Hercegovine
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zgrada Državne televizije Bosne i Hercegovine
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zgrada Državne televizije Bosne i Hercegovine
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zgrada Državne televizije Bosne i Hercegovine
28.03.2022.
u 06:38
RTRS iz Banja Luke uskraćuje zakonom definiranu isplatu i gomila dugove BHRT-u koji nema zakonski okvir za ovrhu
Pogledaj originalni članak

Radnici i sindikati Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) danas će na pet minuta obustaviti emitiranje programa jer su im mjesecima blokirani računi što taj državni servis vodi doslovno gašenju. BHRT najbolje oslikava ukupno stanje u ovoj zemlji, gdje su gotovo sve državne institucije blokirane. Istodobno, sličnih problema nemaju radiotelevizijski servisi dvaju entiteta Federacije BiH (RTV FBiH) i Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) - mediji koji funkcioniraju kao glasnogovornici bošnjačke, odnosno srpske politike. Hrvati u BiH jedini nemaju svoj RTV kanal koji se financira javnim novcem. Što je problem s BHRT-om? To što se u BiH ne provode zakoni ili se tumače onako kako to odgovara pojedinoj od strana, ali i što se BHRT pokušao postaviti kao nadnacionalni projekt koji nije politički obojen.

RTV FBiH plaća obveze

Posljednjih se desetak godina ne poštuje Zakon o RTV sustavu koji definira poziciju i funkcioniranje tri javna operatera, jedan državni i dva entitetska te sustav prikupljanja RTV pristojbe. Zakonom je bilo predviđeno da dva entitetska operatera dobivaju po 25 posto prikupljene naknade, a da državnom BHRT-u ide 50 posto novca. Problem je što RTV pristojbu prikupljaju RTRS i RTV FBiH. Zamršenim načinom funkcioniranja koji je osmišljen po uzoru na BBC bilo je zamišljeno i da se usluge od marketinga jednako dijele. Prvi problemi nastaju kada je u Federaciji BiH osporen zakon prema kojem je moguće provesti ovrhu u slučaju da korisnici RTV prijamnika odbiju nastaviti plaćati usluge. Zakon osporen prije četiri godine, još nije izmijenjen. U međuvremenu su RTV FBiH i RTRS najprije smanjili izdvajanje zakonom predviđenog novca za BHRT. Posljednjih je godina RTV FBiH počeo plaćati svoje obveze, ali i dugovanja, ali je RTRS iz Banja Luke posve obustavio isplatu i danas je dužan više od 63 milijuna maraka. Unatoč prilično čistoj pravnoj situaciji, Sud u Banjoj Luci je nedavno odbacio tužbu BHRT-a. O opstanku ili nestanku BHRT-a kao jednome od simbola državnosti politike u BiH te jednom od 14 uvjeta pristupanja BiH EU, politika ima posve različita stajališta.

Servisiraju i druge medije

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik smatra kako tu RTV kuću treba ugasiti, dok na razini deklarativnih zauzimanja potporu opstanku daju hrvatske i bošnjačke stranke HDZ BiH, SDP BiH i SDA. No zasad nitko nije pokazao stvarnu želju pomoći opstanku medija koji se nalazi u tzv. Sivom domu, zgradi mastodontu nastalom u vremenu komunizma. Problem je i velik broj radnika koji servisiraju rad i drugih medija te bi u slučaju kraha mogao prestati raditi i RTV FBiH koji koristi njihovu logistiku. Bio bi to ponajprije poraz BiH koja pokazuje sve slabosti kao država. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HR
HREN0VKA
13:22 28.03.2022.

Jugoslavija u malom se raspada !!!

Avatar southman
southman
07:21 28.03.2022.

Gasi sve.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
06:56 28.03.2022.

Izgleda da je i BiH pred gasenjem...