Izvješće HNB-a

Dug Hrvatske prema inozemstvu 46,2 milijarde eura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dug Hrvatske prema inozemstvu 46,2 milijarde eura
16.01.2014.
u 16:27
HNB-ovo izvješće, tvrdi Linić, pokazuje da je bankarski sustav u Hrvatskoj stabilan, iako mu prihodi padaju
Pogledaj originalni članak

 - Ukupno zaduženje Hrvatske prema inozemstvu je u prvih 6 mjeseci bilo 46,2 milijarde eura i to je već prošlo 104% BDP-a, komentirao je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić polugodišnju informaciju Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike.

 - HNB je poduzeo niz mjera da se poveća likvidnost monetarnog sustava u zemlji, ali nažalost kreditna aktivnost se nije povećala i to iz dva razloga - mala je potražnja gospodarskog sustava i građana,a porasla je i opreznost banaka.

HNB-ovo izvješće, tvrdi Linić, pokazuje da je bankarski sustav u Hrvatskoj stabilan, iako mu prihodi padaju. Linić je istaknuo i kako rezerve HNB-a iznose 12 milijardi eura.

Linić se osvrnuo i na godišnje izvješće o državnim potporama za 2012. koje je podnijela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Ministar financija izjavio je kako je ukupan iznos potpora od 8,8 milijardi kuna u 2012. godini manji nego prethodne godine, ali i dalje visok.

>> Jedine zemlje koje nisu ostvarile razinu BDP-a iz 2008. su Slovenija, Hrvatska i Grčka

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar tajar
tajar
16:53 16.01.2014.

I Linićev je položaj, sudeći prema (naručenim) anketama, sve stabilniji!

ST
stefj
17:09 16.01.2014.

Bilo bi interesantno pogledati koliko se povećao dug centralne države od kad je došao Linić. Nije mala brojka. Ovako u ovom ukupnom dugu ima svega i svačega, pa tako je unutra i Šegonov kredit...

AM
ameris
17:08 16.01.2014.

Hrvatska : 4,2 miliuna stanovnika,vanjski dug :46.2 milijardi eura.......................Srbija : 7,2 miliuna stanovnika,vanjski dug 28 milijardi eura.